20 november 2014 12:30

MathWorks optimaliseert code voor ARM-processors

MathWorks heeft aangekondigd dat code die vanuit MATLAB en Simulink wordt gegenereerd nu is geoptimaliseerd voor gebruik in de volledige ARM Cortex-processorreeks.

Ontwikkelaars van embedded systemen die gebruikmaken van ARM Cortex-processors in de automobiel- en luchtvaartindustrie en in sectoren die signaalverwerkings- en medische apparatuur produceren, kunnen nu automatisch code genereren met een snellere uitvoeringstijd en minder geheugengebruik.

Geoptimaliseerde code

Door de mogelijkheid om geoptimaliseerde code te genereren zijn kleine ontwerpteams nu nog beter in staat om modelgebaseerd ontwikkelen toe te passen op tal van applicaties en apparaten, bijvoorbeeld voor motoraandrijving, vermogenselektronica, audio en communicatie.

Voortbouwend op de ondersteuning van de CMSIS-bibliotheek voor Cortex-R- en Cortex-M-kernen, biedt Embedded Coder nu ondersteuning voor de Ne10 DSP-bibliotheek, waarmee geoptimaliseerde DSP-filtercode kan worden gegenereerd voor alle apparaten met een processor uit de ARM Cortex-A-reeks.

Simulink biedt verder geïntegreerde targetondersteuning voor apparatuur met ARM-hardware, waaronder BeagleBone Black, Xilinx Zynq, STMicroelectronics Discovery Board en Freescale Freedom Board. Er zijn integraties van andere leveranciers beschikbaar voor andere veelgebruikte ARM-apparaten, zoals Hercules van Texas Instruments en CMx40 van Analog Devices.

Modelgebaseerd ontwikkelen biedt engineers drie belangrijke voordelen bij het ontwikkelen van software en hardware:

  • Door met Simulink desktopsimulaties van systemen uit te voeren kunnen engineers fouten in een vroeg stadium achterhalen en hun ontwerp optimaliseren.
  • Door code automatisch met Embedded Coder te genereren worden fouten voorkomen die bij handmatig coderen kunnen optreden en wordt code geoptimaliseerd.
  • Door modelcode automatisch met de PIL-tests (Processor-In-the-Loop) van Embedded Coder te testen wordt tijd bespaard omdat tests kunnen worden hergebruikt en wordt de kwaliteit van de code verbeterd.

“Ons samenwerkingsverband met MathWorks helpt ontwikkelaars om efficiënt nauwkeurige code te produceren. Nu MathWorks onze volledige reeks apparaten met een Cortex-processor ondersteunt, wordt weer een belangrijke stap gezet,” aldus Richard York, vicepresident, embedded segment, ARM.

York vervolgt: “Dankzij code die met Ne10 is geoptimaliseerd kunnen ontwikkelaars van embedded systemen die met Cortex-A-processors werken, profiteren van de voordelen van modelgebaseerd ontwikkelen in combinatie met de snelle performance van ARM NEONTM-code op ARM-kernen. Zo wordt fors op de kosten bespaard en kunnen producten sneller op de markt worden gebracht.”

Paul Barnard, marketing director Design Automation bij MathWorks: “Door de groeiende belangstelling voor beeldverwerking en radar- en communicatiesystemen wordt in een groot scala van consumentenproducten en commerciële apparatuur steeds meer gebruik gemaakt van ARM Cortex-A.”

“Daarom moeten software-engineers en ontwerpers hun software en systemen vaak binnen dezelfde omgeving simuleren. De mogelijkheid om geoptimaliseerde code te genereren dient als opstapje naar modelgebaseerd ontwerpen voor groepen engineers die ARM-apparaten ontwikkelen, omdat ze kunnen gaan modelleren in de wetenschap dat ze code voor het embedded systeem kunnen genereren”, aldus Barnard.

Foto's:

MathWorks optimaliseert code voor ARM-processors

© Aandrijvenenbesturen.nl