Laatste nieuws:

27 oktober 2014 11:22

Frank Velthuis wint Tim Zaal Thesis Award

Tijdens de diploma-uitreiking van de opleiding Master of Engineering is de winnaar van de Tim Zaal Thesis Award uitgeroepen. Net afgestudeerde ‘Master of Engineering’ Frank Velthuis wint de award.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

Jaarlijks wordt aan een van de afgestudeerden van de tweejarige deeltijdopleiding Master of Engineering de Tim Zaal Thesis Award uitgereikt. De award gaat naar de afgestudeerde met het beste en voor het werkveld meest vernieuwend en waardecreërend onderzoek.

Voor zijn thesis heeft Frank Velthuis bij zijn werkgever Wärtsilä (produceert en onderhoud scheepsmotoren en schipvoortstuwingssystemen) de ‘Dynamic Lifetime Prognosis’ ontwikkeld. Met deze revolutionaire methode is het mogelijk de resterende levensduur en betrouwbaarheid van de boegschroef te voorspellen op basis van werkelijk gebruik en de condities in tijd. Hierdoor kan de onderhoudsinterval worden geoptimaliseerd.

Werksituatie

Frank Velthuis (1986) is direct na zijn studie HTS Werktuigbouwkunde, in 2008, gaan werken bij Wärtsilä Netherlands B.V. Velthuis begon bij de afdeling Research & Development, die zich richt op aandrijftechnologie. Kort daarop werd Velthuis verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een online condition monitoring dienst voor voortstuwingsapparatuur, zoals bestuurbare thrusters en verstelbare schroeven. Het systeem bewaakt trillingen, temperatuur, olie vervuiling, en operationele parameters. Nu leidt Velthuis de condition monitoring afdeling binnen Wärtsilä Netherlands, verantwoordelijk voor de monitoring van ruim tweehonderd thrusters.

Master of Engineering

In deze periode, september 2011, startte Frank aan de Master of Engineering van Hogeschool Utrecht, University of Applied Sciences. Hij wilde zijn carrière verder helpen. Ondanks het feit dat het opleidingsbudget dit niet toe liet, overtuigde Frank zowel leidinggevende als Humar Resources. Nu, een jaar na het afronden, kijkt Frank zeer positief terug op de opleiding. Velthuis: “De Master of Engineering heeft zich op dit moment, een jaar na afronding, al tientallen keren terugverdiend”. Zowel bij projecten gedurende de studie als bij de Thesis heeft Velthuis voor zijn werkgever zeer veel waarde weten te creëren.

Thesis

Voor zijn thesis, beoordeelt met het cijfer 10, heeft Velthuis de ‘Dynamic Lifetime Prognosis’ ontwikkeld. Met deze revolutionaire methode is het mogelijk de resterende levensduur en betrouwbaarheid van een thruster te voorspellen op basis van werkelijk gebruik, in acht nemende de condities waarin de thruster verkeerde. Hierdoor kan het onderhoudsinterval worden geoptimaliseerd naar de gewenste betrouwbaarheid.

Velthuis ontwikkelde een multidimensionale bedrijfstoestand matrix om het operationele profiel te vangen. De matrix combineert meerdere dimensies als: vermogen, toerental, olievervuiling per deeltjesgrootte, olietemperatuur en vocht in olie. Met behulp van ontwikkelde modellen kan deze matrix gebruikt worden om de levensduur en de betrouwbaarheid van componenten te voorspellen. Wärtsilä herkent in deze methode unieke toegevoegde waarde en heeft het als zodanig toegevoegd aan haar condition monitoring product, de Wärtsilä Propulsion condition Monitoring Service (PCMS).

“Ik had deze methode niet kunnen ontwikkelen zonder de Master of Engineering”, aldus Velthuis.