Laatste nieuws:

3 juli 2014 12:23

Samenwerking GustoMSC en Formaco hoogwaardig gesmede producten voor booreilanden

Vooral in de zeventiger en begin tachtiger jaren zijn er veel booreilanden gebouwd. Dat deze nu na zo’n 35 jaar aan vervanging toe zijn is duidelijk. De energiebehoefte in de wereld is sindsdien explosief gestegen waarvoor ook weer nieuwe booreilanden nodig zijn.

Theo Badenberg – Manager Equipment van GustoMSC Schiedam: “Wereldwijde levering van klim-, schuif- en fixatiesystemen voor o.a. olie en gasboorinstallaties”'
Theo Badenberg – Manager Equipment van GustoMSC Schiedam: “Wereldwijde levering van klim-, schuif- en fixatiesystemen voor o.a. olie en gasboorinstallaties”
1/1
Meer over
Bedrijven

Daarbij komt nog dat er heden ten dage in extremere gebieden naar gas en olie wordt geboord, zoals in diepere zeeën en in koudere oorden. Gezien de grote vraag in deze markt, boeren toeleveringsbedrijven in deze sector momenteel bijzonder goed. Een van die bedrijven is het 200 medewerkers tellende ontwerp- en engineeringsbureau GustoMSC in Schiedam, wat naast het verzorgen van ontwerpprojecten, veel producten voor het bijbehorende equipment uitbesteed aan toeleveringsbedrijven zoals o.a. Formaco Forgings & Castings.

Extreme eisen

Theo Badenberg, manager equipment van GustoMSC: “De eisen die momenteel aan onze producten worden gesteld zijn inderdaad extreem. Maar daarmee onderscheiden wij ons in de markt. Wij zijn vooral sterk in het ontwerpen van jack-ups (ophefbare draagconstructies) voor dieper water tot wel 175 meter. Je moet deze ontwerpen als een vliegtuig zien en berekenen: zo licht mogelijk, maar wel sterk genoeg.”

Badenberg vervolgt: ”Daarnaast leveren wij bijbehorend equipment, zoals klim-, schuif- en fixatiesystemen. In deze klimsystemen bijvoorbeeld zitten pinions (rondsels) die op tandheugels werken om het booreiland omhoog en omlaag te bewegen. De fixatiesystemen houden de booreilanden uiteindelijk op hun plek. Zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van het beste staal wat nog te lassen is: staal met een vloeigrens van minimum 690 N/mm2. En voor de gesmede rondsels is nog beter materiaal vereist. Dit stelt hoge eisen aan de smederijen die dit soort hoogwaardige producten moeten maken. Deze producten moeten 100% betrouwbaar zijn. Alleen toeleveranciers die aan onze hoge eisen kunnen voldoen, komen in aanmerking.”

Formaco

Een van die toeleveranciers is Formaco Forgings & Castings waarmee GustoMSC vorig jaar in zee is gegaan en wel met een opdracht van vele honderden pinions, goed voor een omzet van tientallen miljoenen euro’s.

Als intermediair en toeleveringsmakelaar in hoogwaardige gesmede en gegoten delen voor met name de offshore en maritieme sector, heeft Formaco Badenberg, bewezen een goede partner te zijn voor GustoMSC. “Maar dat ging niet over één nacht ijs. Na een gedegen voorbereiding en -offertetraject vergaven wij in 2013 de eerste opdracht van 108 pinions voor 2 booreilanden. Formaco legde de contacten met de Italiaanse smederij Metalcam en verzorgde de gehele documentatie en de begeleiding van het smeedproces bij dit Italiaanse bedrijf én de opvolgende productiebegeleidingen zoals de nabewerkingen en de warmtebehandelingen bij weer twee andere Italiaanse toeleveranciers. Formaco heeft bewezen een vakkundige partner te zijn die dit soort grote projecten probleemloos aan kan. Dat heeft ons toen doen besluiten om ook volgende opdrachten bij Formaco onder te brengen.”

GustoMSC

Met een track record van bijna 200 gebouwde ontwerpen van mobiele offshore platforms voor de olie- en gaswinning en ook voor de winning van offshore wind energie behoort het zelfstandige ontwerp- en engineeringsbureau GustoMSC in Schiedam tot een van de wereldspelers. Badenberg: “Wij verkopen onze ontwerpen voor deze units wereldwijd aan de grote scheepswerven. Daarvoor hebben wij in ons kantoor zo’n 150 vaste-, en 50 ingehuurde ingenieurs en ontwerpers en medewerkers in dienst. Wij hebben geen eigen productie. Alles, -dat wil zeggen, het bij de door ons ontworpen jack-ups behorende equipment-, wordt door ons uitbesteed. In Formaco hebben wij een goede partner gevonden waarmee wij verder kunnen groeien. Want groeien doen we; zoals het er nu uitziet wordt zelfs gedacht om uit te kijken naar een groter pand.”