4 september 2013 17:13

Belgische transmissiebouwer neemt Eindhovense R&D partner over

Onlangs heeft Punch Powertrain uit Sint-Truiden (B) het Eindhovense DTI (Drive Train Innovations) overgenomen. Punch Powertrain ontwikkelt en maakt automatische transmissies (CVT's) voor conventionele, hybride en elektrische voertuigen. DTI in Eindhoven doet vooral aan innovatieve conceptontwikkeling van gespecialiseerde toepassingen voor alle soorten versnellingsbakken.

Beide partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. In het verleden werkten ze samen voor verschillende projecten, omdat de expertises elkaar aanvullen en DTI tal van nuttige en waardevolle patenten bezit. Die samenwerking wordt nu verder geconcretiseerd in een volledige overname door Punch Powertrain. De overname past in de groeiplannen van de Belgen op de Aziatische markt. Punch Powertrain ontwikkelt in zijn R&D-afdeling in Sint-Truiden naast concepten ook de concrete toepassingen voor conventionele, hybride en elektrische aandrijvingen. Tegelijk verzorgt het Belgische hoofdkwartier, samen met haar dochteronderneming in China, de productie voor haar (voornamelijk Aziatische) klanten.

Satellietfunctie

De ontwikkeling van de R&D-activiteit is voor Punch Powertrain van essentieel belang om een antwoord te blijven bieden op de aanhoudende groei van het bedrijf. Zo kende de R&D-afdeling in Sint-Truiden de voorbije twee jaar al een forse uitbreiding tot meer dan 150 ingenieurs en ontwikkelaars en zal deze site verder blijven groeien. Door de overname van DTI komen er nieuwe R&D-faciliteiten bij die de groei van de organisatie zullen ondersteunen.

"DTI zal echter een satellietfunctie blijven vervullen van ons hoofdkwartier, los van ons bestaande groeiverhaal hier", zegt Elias van Wijk, CTO bij Punch Powertrain. "Het is een strategische stap om overlappende activiteiten te optimaliseren en zodoende meer talent vrij te maken voor nieuwe commerciële kansen. Bovendien zat DTI qua autonome groei aan zijn plafond en was het op zoek naar strategische investeerders. We kennen elkaar als betrouwbare partners. Nu bundelen we de krachten en expertises waardoor we vol vertrouwen naar de toekomst kijken en kunnen blijven groeien."

Foto's:

punch

© Aandrijvenenbesturen.nl