Laatste nieuws:

25 februari 2013 13:20

Overeenkomst voor energieneutraal bedrijvenpark Deventer

Gemeente Deventer en Cofely hebben een overeenkomst gesloten voor de energievoorziening voor het A1 Bedrijvenpark Deventer. Cofely en partners Royal HaskoningDHV, Alliander en Raedthuys zorgen voor de duurzame lokale energieopwekking, de distributie en de levering van energie aan afnemers.

V.l.n.r.: Jos Pierey (gemeente Deventer), Robin Hartogh Heys (gemeente Deventer), Hans Boot (Cofely), Arthur Vermeulen (Raedthuys), Williemien Berkers (Berkers Bouw Consultancy), Peter Wolbert (Royal Haskoning DHV), Chris Snoek (Cofely), Leon Straathof (Cofely) '
V.l.n.r.: Jos Pierey (gemeente Deventer), Robin Hartogh Heys (gemeente Deventer), Hans Boot (Cofely), Arthur Vermeulen (Raedthuys), Williemien Berkers (Berkers Bouw Consultancy), Peter Wolbert (Royal Haskoning DHV), Chris Snoek (Cofely), Leon Straathof (Cofely)
1/1
Meer over
Bedrijven

Het elektriciteitsnet wordt een modulair intelligent energienetwerk. Royal HaskoningDHV is als partner van Cofely vanaf 2010 betrokken in het gehele planvormings- en aanbestedingstraject en verbonden aan de concessie voor alle benodigde advies- en ingenieursdiensten gedurende 30 jaar.

Bij de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag, windturbines, zonnepanelen en biomassa. Op termijn moet het bedrijvenpark energieneutraal zijn. De ontwikkeling van slimme energienetwerken in Nederland is bijzonder. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in 2011 een subsidie van ruim € 1 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling van een Modienet op A1 Bedrijvenpark Deventer.

Modienet

Het modulair intelligent energienetwerk stemt vraag en aanbod op elkaar af door gebruik te maken van de flexibiliteit van de aangesloten opwekkers en afnemers die hieraan mee willen werken. Informatiesystemen meten en sturen de energiestromen. Overschot aan duurzame energie wordt opgeslagen of direct verbruikt door verhoogde activiteit van de participerende bedrijven. Bij een tekort wordt opgeslagen energie gebruikt.

Energieneutraal

De gemeenteraad van Deventer heeft zich uitgesproken voor een energieneutraal en duurzaam A1 Bedrijvenpark Deventer. Met het tekenen van deze overeenkomst is Cofely de partij die duurzame energie gaat opwekken, distribueren en leveren aan afnemers op het bedrijvenpark en de directe omgeving. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met Royal HaskoningDHV (procesbegeleiding en engineering), Alliander (netbeheer) en Raedthuys (windturbines).

Overeenkomst windturbines

In deze overeenkomst is ook opgenomen dat minimaal 25% van de aandelen van de windturbines bedoeld zijn voor de bewoners van Deventer en omgeving. Cofely draagt hiervoor de realisatie en exploitatie over aan Raedthuys Windenergie. De raad neemt eind februari een beslissing over het bestemmingsplan en exploitatieplan voor de windturbines.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb