Laatste nieuws:

7 januari 2013 12:26

Spinid de markt op met veilig en ‘groen' type chemische reactor

De start-up Spinid gaat bij het begin van 2013 de markt op met haar innovatieve nieuwe reactortechnologie. Spinid, een spin-off van de TU Eindhoven, ontwerpt en bouwt chemische reactoren op basis van ‘spinning disc technologie'. Daarmee kunnen chemische reacties veel veiliger, flexibeler en efficiënter plaatsvinden, zowel qua gebruik van grondstoffen als qua energieverbruik. Technologiestichting STW kende Spinid daarom een Valorisation Grant toe, een subsidie voor kansrijke innovatieve high-tech startups.

Drietraps spinning dish extractor. '
Drietraps spinning dish extractor.
1/1
Meer over
Bedrijven

Spinid ontwerpt en bouwt spinning disc apparatuur, waarin op zeer gecontroleerde wijze reacties en scheidingen plaatsvinden. Hierdoor kan precies dát geproduceerd worden wat men wil, met minimale bijproducten en reststromen. Omschakelen van het ene product naar het andere gebeurt in enkele seconden. Het is zelfs mogelijk om energie die vrij komt bij het proces terug te winnen en nuttig te gebruiken. Zo kunnen energieverslindende processen worden omgezet in processen die energie produceren.

Jeoffrey van den Berg, algemeen directeur van Spinid, vertelt: "Het is belangrijk voor ons welvaartsniveau, dat we zelf kunnen blijven produceren in Nederland en Europa. In een tijd waarin de winstgevendheid van fabrieken sterk onder druk staat, moet er gekeken worden naar de manier waarop we produceren. Dat gebeurt nu veelal met gedateerde techniek van tientallen jaren oud. Deze fabrieken zijn gebouwd toen energie bijvoorbeeld nog praktisch gratis was. We leven nu in een andere tijd, een tijd die vraagt om alternatieven en vooral om véél goedkopere oplossingen in de vorm van hedendaagse technologie."

Implementatie in de industrie

Om potentiële klanten en gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe manier van produceren is er een transporteerbare pilot plant beschikbaar. De productiecapaciteit hiervan ligt in de ordegrootte van 10 ton per dag. Spinid werkt samen met Spie Nederland voor de bouw van de pilot plants en realisatie van productieplants gebaseerd op spinning disc technologie.

Spinning disc

De geoctrooieerde spinning disc technologie is het resultaat van tien jaar onderzoek dat aan de Technische Universiteit Eindhoven in de onderzoeksgroep van prof.dr.ir. Jaap Schouten en dr.ir. John van der Schaaf. De spinning disc apparatuur maakt het mogelijk om met extreme drukken en temperaturen reacties uit te voeren. Met conventionele technologieën is dit vaak niet haalbaar vanwege veiligheid en technische en economische limieten.

De spinning disc technologie wordt gekenmerkt door schijven ter grootte van een DVD. De schijven draaien hard rond in een nauw aansluitende behuizing. Daardoor is de menging van de vloeistoffen of gassen heel goed en kan vrijkomende warmte efficiënt worden afgevoerd. Door de kleine afstand tussen de schijf en de behuizing blijft het reactorvolume heel klein, waardoor de chemische reacties onder veilige condities plaatsvinden.

Het potentieel van de technologie, en de commercialisatie hiervan door SPINID, wordt erkend door Technologie stichting STW die een Valorisation Grant van € 225.000 ter beschikking heeft gesteld. Spinid zal dit bedrag gebruiken voor het verder in de markt zetten van de spinning disc technologie.

www.spinid.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb