10 december 2012 10:27

Precisiebeurs 2012 internationaal succes

De Precisiebeurs die op 28 en 29 november voor de 12e keer plaatsvond, heeft zijn positie als vakbeurs voor precisietechnologie verder versterkt. Met 260 exposanten, 35 meer dan in 2011, is dit een van de vakbeurzen die groeit. Het aantal bezoekers steeg met ruim 10% van 3200 tot 3581. Ongeveer 11% van de bezoekers was internationaal. Door de extra promotiecampagne in Duitsland steeg het aantal Duitse bezoekers zelfs met 50%. Parallel aan de vakbeurs vonden 50 lezingen plaats, was er een matchmakingprogramma en werden er businesscontacten gelegd met Cern.

Diverse internationale bezoekers waren verrast en enthousiast over het ecosysteem dat op de Precisiebeurs is vertegenwoordigd met alle disciplines van pnder meer precisietechnologie, hightech precisiesystemen, engineering, microbewerkingen, meetapparatuur, piëzomotoren en mechatronische systemen. Het vergroten van internationale businesskansen was het centrale thema van de Precisiebeurs. Het netwerken, persoonlijke contacten en het delen van kennis zijn aanvullende drijfveren van dit in Europa unieke evenement.

Cern biedt grote businesskansen

Voor ruim 100 toehoorders presenteerde een 11-koppige delegatie van Cern zich in een lezingenreeks om aan te geven welke business-kansen Cern te bieden heeft. De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan Cern is 39 miljoen euro. Het is de bedoeling dat een groot deel van dat geld terugvloeit naar de Nederlandse industrie, maar in de praktijk wordt dat niet gerealiseerd. Via een uitgebreid lezingenprogramma en een speciale matchmaking werden geïnteresseerde bedrijven geïnformeerd over de mogelijkheden voor business bij Cern. Die mogelijkheden liggen op het gebied van actuele tenders en additionele leveringen buiten de formele tenderprocedures om, maar zijn in de komende jaren extra groot vanwege de revisie van de LHC-ring (de ring waarmee het Higgs-deeltje is aangetoond) en later de ontwikkeling en bouw van de nieuwe Clic-lijn. Bij dat alles zijn er kansen voor de Nederlandse industrie voor tientallen miljoenen euro's.

Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden voor kennis- en technologietransfer vanuit Cern naar Nederlandse bedrijven. Cern had, ondanks de grote delegatie, te weinig tijd om alle exposanten van de Precisiebeurs te spreken die ze wilden spreken en heeft daarom aangegeven om ook na de Precisiebeurs zelf met diverse exposanten contact op te gaan nemen. Daarnaast heeft Mikrocentrum in samenwerking met Rob Klöpping (international liaision officer bij Cern) en Hans Priem (VDL-ETG) een speciale werkgroep gevormd. Via extra bijeenkomsten in december, februari en april gaat deze werkgroep de Cern businesskansen verder ontwikkelen. Het gaat daarbij om het delen van informatie, het delen van ervaringen en het via samenwerking gezamenlijk vergroten van de kansen op leveringen aan Cern. De lezingen en informatiebijeenkomsten op de Precisiebeurs vormden daarvoor de aftrap.

Internationalisering van de Precisiebeurs

Voor de vierde keer werd in samenwerking met Syntens en het Enterprise Europe Network een internationaal brokerageprogramma opgezet dat met ruim 100 deelnemers en ruim 200 gesprekken groter en succesvoller was dan ooit. Met dit brokerage evenement, het Cern-programma en de extra exposure in Duitsland is de Precisiebeurs in toenemende mate een business development evenement geworden op internationaal niveau. Dat bleek verder uit de presentatie van ING over businesskansen in Duitsland. Volgens ING kunnen we de export naar Duitsland tot 2020 met 60% vergroten. Patrick Roth van het Precision-cluster in Zwitserland gaf aan dat de Zwitserse bedrijven last hebben van de ongunstige koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro. Dat geeft daarom juist nu ook extra kansen voor leveringen aan Zwitserland.

Forumdiscussie over het gezamenlijk toeleveren aan grote OEM's

Nieuw op de Precisiebeurs was de Forumdiscussie onder leiding van Jos van Erp (FME) met als forumdeelnemers Bram Corbijn van Willenswaard (manager operations, VDL-ETG), Marc Hendrikse (CEO, NTS), Dennis Schipper (CEO, Demcon), Sikko Wittermans (senior vice president industrial engineering, ASML) en Rob Klöpping (Nikhef, namens Cern).

Thema van de discussie was ‘Vergroot clustering van bedrijven in de precisietechnologie de kansen op leveringen aan OEM's'. Gesteld werd dat vooral clusters kunnen bijdragen aan innovatie en dat er minder moet worden gekeken naar kosten en meer naar de opbrengsten. Clusteren is kennis delen en vernieuwen. Het maakt daarbij niet uit of de deelnemer aan een cluster een grote of kleine partij is. Het gaat om het specialisme dat kan bijdragen aan een oplossing. Door clustering maken kleinere bedrijven wel meer kans betrokken te worden. Het risico van ontwikkelprojecten blijft volgens ASML en Cern wel liggen bij de OEM's zelf. Over de stelling dat clusteren, samenwerken en delen van kennis tot meer innovatie leidt waren de partijen het wel eens. "Delen is het nieuwe hebben", zoals Ineke Dezentjé van FME in haar inleidende videoboodschap stelde.

Economische situatie van de hightech industrie relatief gunstig

De Precisiebeurs is ook een goede graadmeter voor de hightech industrie in Nederland. We horen dagelijks dat veel bedrijven het moeilijk hebben. De hightech industrie is blijkbaar beter bestand tegen deze economisch slechtere tijden. De toeleveranciers hebben op dit moment een korte horizon. Dat geeft een onzeker gevoel, maar de opdrachten blijven toch binnenkomen. Voor ontwikkeling en engineering is nog steeds meer dan voldoende werk, zoals blijkt uit een rondje onder de exposanten. Dat geldt zeker voor de bedrijven die de internationale businesskansen opzoeken en benutten.

Lezingenprogramma

Het gratis te volgen lezingenprogramma met 15 keynotelezingen en 35 exposantenlezingen werd opnieuw goed bezocht. Amandus Lundqvist gaf een praktische vertaling van de HTSM roadmap en slaagde er goed in om die voor een breed (en talrijk) publiek begrijpelijk te maken. Ook de presentaties over de businesskansen bij Iter, bij space en ruimtevaart en de lezingen over precisiemeten werden goed bezocht en hoog gewaardeerd.
Diverse presentaties van de lezingen zijn te downloaden via de website.

Mikrocentrum organiseert de volgende editie van de Precisiebeurs op 4 en 5 december 2013.

Foto's:

Precisiebeurs 2012 internationaal succes

© Aandrijvenenbesturen.nl