Laatste nieuws:

12 september 2011 16:24

Het geheim van seriële veiligheid

Een lesje 'oude veiligheidskunde': serieschakelingen kwamen nooit hoger dan categorie 2. Om in categorie 3 of 4 te komen moest je twee schakelaars én een veiligheidsrelais per deur gebruiken. Duur en lastig, dus ongewenst.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
Moderne veiligheidssensoren werken alleen met uitgangen van 24 volt en veiligheidsbesturingen kunnen eveneens alleen overweg met signalen van 24 volt. Het gaat dan om lichtschermen, moderne veiligheidssensoren, laserscanners enz. Fabrikanten hebben slimme signaaltjes bedacht die meeliften op deze 24-V kanalen. Iedereen hanteert bijna dezelfde oplossingen.

Bij Euchner werkt het zo: In een seriële keten van diverse veiligheidssensoren blijft het niveau Cat4, PLe en SIL3. Dit geldt ook voor vergrendelbare veiligheidssensoren. De uitgangen van de voorgaande sensor worden verbonden met de ingangen van de volgende enzovoort. De 'logische' en veilige component in elk kanaal noemen we een OSSD (output signal switching device). Dus zitten in elke veiligheidssensor twee OSSD's, elk met 2 x IN en 2 x OUT. Als de uitgangen laag zijn, 'vertellen' ze elkaar door middel van korte synchronisatiepulsen dat de keten nog geheel verbonden is. Als de uitgangen hoog zijn, zenden de sensoren op beide uitgangen korte dipjes uit, die in fase verschoven zijn. Tegelijkertijd 'luistert' de sensor op zijn uitgangen naar deze dipjes. Komt er een dipje van het andere kanaal binnen dan is er sprake van een kortsluiting en schakelt de sensor onmiddellijk zijn uitgangen uit.

Deze techniek zorgt ervoor dat aan de voorwaarden wordt voldaan van oplossingen voor de hoogste risico's. Verder wordt de diagnose in de veiligheidskring eenvoudiger en ten slotte: Kostenbesparing. Er zijn namelijk geen individuele veiligheidsrelais meer nodig en een complete keten bezet slechts twee veiligheidsingangen van een besturing.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb