Laatste nieuws:

2 juli 2024 17:44

Maxon: verkoopcijfers omlaag, R&D-investeringen omhoog

2023 bleek een lastig jaar voor maxon Group. De omzet daalde ten opzicht van een jaar eerder met 6,1 procent naar 664,4 miljoen Zwitserse frank (685,8 miljoen euro). de fabrikant van precisie-elektromotoren en aandrijfsystemen noemt de sterke Zwitserse frank als eevn de de belangrijkste redenen voor daling. Alleen de wisselkoersen kostten de Zwitsers vorig jaar CHF 35 miljoen.

Links Eugen Elmiger, ceo maxon Group met Dr. Karl-Walter Braun, hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van de maxon Group'
Links Eugen Elmiger, ceo maxon Group met Dr. Karl-Walter Braun, hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van de maxon Group
1/1
Meer over
Bedrijven

In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) noteerde maxon een omzetdaling van 14 procent in Zwitserland, maar ook een recordomzet van bijvoorbeeld 108,5 miljoen euro in Duitsland. In Noord- en Zuid-Amerika daalde de omzet tot 216,7 miljoen dollar en in de regio Azië-Pacific leidde de zwakke yen tot een daling van de handelsinkomsten in Japan met 16 procent. In andere Aziatische landen wist maxon de verkoop in lokale valuta aanzienlijk te verhogen.

Naweeën

De combinatie van een sterke frank, hogere energieprijzen, inflatie en renteverhogingen was voor maxon duidelijk merkbaar. Anderzijds hadden de klanten hier ook mee te kampen en dat had zijn impact op hun bestelgedrag. Ook de naweeën van de Covid19-pandemie waren vorig jaar nog voelbaar volgens de fabrikant. Tijdens de pandemie was de vraag vooral uit de medtech-sector hoog: maxon-aandrijvingen werden bijvoorbeeld gebruikt in beademingsapparaten en coronatestinstallaties. Deze markt is nu volledig ingestort. Omdat de klanten van maxon over goed gevulde voorraden beschikten, leidde dit tot minder bestellingen.

Uitgaven voor R&D omhoog

Ondanks de omzetdaling blijft maxon fors investeren in onderzoek en ontwikkeling: in 2023 ging het om CHF 53,6 miljoen, 8,1 procent van de omzet (2022: CHF 51,5 miljoen - 7,3 procent van de omzet).. Nog eens CHF 33,6 miljoen is geïnvesteerd in machines en apparatuur. Het aantal werknemers (voltijd-equivalent) daalde van 3163 in 2022 naar 3049 in 2023. In Cheonan (Zuid-Korea) en Bournemouth (Verenigd Koninkrijk) heeft maxon nieuwe fabrieken geopend.

Vijfjaars gemiddelde +4 procent

Ondanks deze moeilijke start is de directie van maxon tevreden met het huidige resultaat. Eugen Elmiger, ceo maxon Group: "Ondanks de uitdagende economische omgeving en de daling van de omzet blijft maxon vastbesloten om in de toekomst te investeren. Onze verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling onderstrepen onze toewijding aan het stimuleren van innovatie en het versterken van onze marktpositie. 

Dr. Karl-Walter Braun, hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van de maxon Group, zegt over het resultaat: "De gemiddelde groei van de afgelopen 5 jaar ligt nog steeds rond de plus 4 procent per jaar. Een knappe prestatie in deze crisisjaren!"

Naar de maan

Hét hoogtepunt van vorig jaar voor de groep was de succesvolle landing van de Indiase maanmissie Chandrayaan-3 in augustus 2023: de maanrover beschikte over maxon-aandrijfsystemen. Ook de Mars-helikopter Ingenuity heeft maxon-motoren - en heeft veel langer gevlogen dan oorspronkelijk gepland.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb