Laatste nieuws:

6 maart 2024 08:55

ZF opent eerste ‘emissievrije’ fabriek

In Klášterec in Tsjechië heeft ZF de eerste ‘emissievrije fabriek’ geopend, na een renovatie van iets minder dan anderhalf jaar. De fabriek maakt deel uit van de Electrified Powertrain Technology-divisie en maakt vermogenselektronica-componenten. De compnenten worden gebruikt in de ‘e-mobility’ elektromotoren die door ZF fabrieken in Duitsland en Servië worden gemaakt voor onder andere internationale autofabrikanten,

In Klášterec in Tsjechië opent ZF Group de eerste ‘emissievrije’ fabriek. (Foto: ZF) '
In Klášterec in Tsjechië opent ZF Group de eerste ‘emissievrije’ fabriek. (Foto: ZF)
1/1
Meer over
Bedrijven
Tegen 2040 wil ZF klimaatneutraal zijn "in alle waardeketens". De fabriek in Klášterec fungeert daarbij als blauwdruk voor alle ZF-fabrieken wereldwijd. Een van de uitdagingen is om de bestaande fabrieken zo om te bouwen dat ze voortaan met klimaatneutrale energie kunnen werken. "De duurzame transformatie op de locatie in Klášterec is baanbrekend voor ons hele productienetwerk en helpt ons de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen", stelt Stephan von Schuckmann, lid van de Raad van Bestuur van ZF. Hiervoor gaan de fabrieken zelf elektriciteit opwekken. In Klášterec liggen daarom 3.400 zonnepanelen op de campus, die ongeveer 20 procent van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de fabriek dekken.

'Onze benchmark'

Alle elektriciteit die niet intern wordt opgewekt, wordt ingekocht bij hernieuwbare bronnen - voornamelijk wind en waterkracht. "Klášterec is onze benchmark", benadrukt Dhanashree Kad, hoofd Duurzaamheid bij de divisie Elektrische aandrijftechnologie. Al in 2025, vijf jaar eerder dan aanvankelijk gepland, zullen alle ZF-vestigingen volledig op groene stroom draaien, die intern wordt opgewekt of wordt verkregen via contracten met leveranciers van hernieuwbare energie.

Verwarmingskosten gehalveerd

Het van fossiele brandstoffen afhankelijke gasverwarmingssysteem van de Tsjechische fabriek is vervangen door warmtepompen, waardoor de totale jaarlijkse verwarmingskosten van de fabriek zijn gehalveerd. Tijdens de koudere maanden gebruikt de fabriek de natuurlijke kou van de buitenlucht (vrije koeling) om de technologie in de fabriek af te koelen. Diverse maatregelen voor verbeterde warmte-isolatie en warmteterugwinning ronden dit lokale klimaatconcept af.
ZF heeft sinds 1992 een fabriek in Klášterec - ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Praag. Vandaag de dag heeft de onlangs verbouwde fabriek bijna 700 werknemers en produceert vermogenselektronische componenten voor elektromotoren die worden geproduceerd door ZF fabrieken in Duitsland en Servië. Tot de klanten behoren internationale autofabrikanten.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb