Laatste nieuws:

5 februari 2024 12:30

VDL Castings Heerlen gaat sluiten

VDL Castings Heerlen stopt in de loop van 2024. De 140 medewerkers van de ijzergieterij, onder wie ongeveer 115 vaste medewerkers, verliezen hun baan. De intentie is om hen naar ene nieuwe baan te begeleiden, al dan niet bij zusterbedrijven van VDL Groep. Het bedrijf kijkt of op de Heerlense locatie andere activiteiten mogelijk zijn.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
Directeur Ruud Pisters van VDL Castings Heerlen: "We hebben er alles aan gedaan om het scenario van het afbouwen van onze gietactiviteiten te voorkomen. Helaas bestaat er door de omstandigheden onvoldoende perspectief op verbetering. Uiteraard komt dit hard aan bij onze medewerkers die zich altijd volledig hebben ingezet. We gaan met OR en vakbonden in overleg om ervoor te zorgen dat onze medewerkers goed terechtkomen".

Afbouw

Ondanks dat in de afgelopen periode nieuwe markten en nieuwe afnemers voor gietstukken zijn gevonden, kampt VDL Castings Heerlen met een structureel tekort aan productievolume. Daardoor heeft het bedrijf, dat vooral gietijzeren onderdelen produceert voor onder meer truckmarkt, machinebouw en spoor, geen perspectief op continuïteit.
Het afbouwen van de gietwerkzaamheden bij VDL Castings Heerlen zal vermoedelijk tot medio 2024 in beslag nemen. Die termijn is mede afhankelijk van hoe snel klanten in staat zullen zijn om hun producten elders onder te brengen en welke voorraden zij nog op voorhand willen aanleggen. Door de gefaseerde afbouw van de werkzaamheden zullen ook medewerkers gefaseerd uitstromen.

Milieu en energitransitie

Aanzienlijke nieuwe investeringen, met een (te) lange terugverdientijd, zijn op korte termijn nodig om de gietprocessen aan te passen en te vernieuwen. VDL heeft sinds de overname in 2017 miljoenen euro's geïnvesteerd in de gieterij. Vooral nieuwe milieueisen en de energietransitie maken opnieuw omvangrijke investeringen noodzakelijk, zoals de overstap naar elektrisch smelten. Vanwege het gebrek aan perspectief zijn deze investeringen voor VDL niet te verantwoorden.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb