Laatste nieuws:

22 april 2020 10:30

Bosch Rexroth: stabiele omzet op recordniveau

Bosch Rexroth heeft zich in 2019 goed staande gehouden ondanks moeilijke omstandigheden en een sterke daling van de inkomende orders. Met 6,2 miljard euro blijft de omzet stabiel op het recordniveau van 2018. De onderneming profiteerde van een solide kernactiviteit in de hydrauliek en focuste zich op de verdere uitbreiding van het productaanbod in de fabrieksautomatisering als een belangrijke deuropener voor nieuwe markten.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
"We kijken positief terug op 2019", aldus Rolf Najork, directielid van Robert Bosch GmbH en verantwoordelijk voor de divisie Industrial Technology en voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch Rexroth AG. "Gezien de onstabiele markten en de merkbare economische vertraging was dit resultaat allesbehalve zeker. Het laat zien dat onze brede positionering met verschillende divisies een voordeel is en dat we met onze structurele aanpassingen de juiste koers hebben uitgezet".

In 2019 kon Bosch Rexroth het succes van het voorgaande jaar in alle regio's evenaren. De kernmarkten van Duitsland en Europa bleven het sterkst. De omzet in Duitsland daalde met 4,1 procent tot 1,4 miljard euro. In de overige Europese markten (exclusief Duitsland) daalde de omzet in vergelijking met het jaar ervoor met 0,3 procent tot 2,1 miljard euro. In de groeimarkten in de regio Azië-Pacific/Afrika behaalde Bosch Rexroth een omzet van 1,6 miljard euro, wat neerkomt op een lichte stijging van 0,6 procent. De regio Noord- en Zuid-Amerika kende een stijging van 5,3 procent tot 1,1 miljard euro. Aan het einde van het boekjaar (31 december 2019) had de onderneming wereldwijd ongeveer 31.000 mensen in dienst.

Economisch klimaat en Covid-19

Bosch Rexroth verwacht dat de activiteiten in alle regio's en sectoren in het huidige boekjaar 2020 zullen afnemen als gevolg van de algemene economische zwakte en de structurele verandering in de klantsectoren die nauw verbonden zijn met de automobielindustrie. De orderontvangst daalde in de loop van 2019 met 20,3 procent.

Bovendien heeft de wereldwijde Covid-19-pandemie natuurlijk invloed op de
verwachtingen voor 2020. Daarom is de systematische implementatie van
maatregelen om het concurrentievermogen op alle gebieden te verbeteren
bijzonder belangrijk. "Wij zijn zeer bezorgd over de huidige ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19. We hebben de afgelopen weken ingrijpende maatregelen
genomen om onze medewerkers, klanten en partners te beschermen en
tegelijkertijd de best mogelijke bevoorrading te garanderen," aldus Najork.

Focus op innovaties en nieuwe markten

Bosch Rexroth investeerde in het boekjaar 2019 ongeveer 348 miljoen euro in Research and Development - een stijging van 6,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijf blijft zich richten op de ontwikkeling van gekoppelde en volledig geautomatiseerde oplossingen op de twee belangrijkste gebieden: hydrauliek en fabrieksautomatisering.

Alle divisies droegen in 2019 hun steentje bij aan het succes van Bosch Rexroth. Terwijl de kernactiviteit met industriële en mobiele hydrauliek een solide basis bleek te zijn, ontwikkelde de business unit Factory Automation zich, met de focus op Industry 4.0 en de visie van de volledig verbonden fabriek van de toekomst, tot een belangrijke deuropener voor nieuwe markten en klanten.

Machinebouw en engineering: connected en intelligente hydrauliek

Bosch Rexroth stuurt actief veranderingen aan in zijn traditionele kernactiviteit industriële hydrauliek: slimme hydraulische componenten en systemen zoals de compacte hydraulische unit CytroBox kunnen worden geïntegreerd in connected productiefaciliteiten. Ze zijn Industry 4.0 gereed en bieden diensten aan voor het Internet of Things (IoT), bijvoorbeeld voor de conditiebewaking van machines en installaties.

Mobielhydrauliek: Smart Solutions voor de mobiele werkmachine van de toekomst

Ondanks de gespannen marktomstandigheden kon Bosch Rexroth zijn marktaandeel in de mobielhydrauliek in 2019 verder uitbreiden. Nieuwe activiteiten op het gebied van automatisering en autonoom rijden, elektrificatie en het IoT zijn belangrijke thema's voor de toekomst.

Met Bodas Connect biedt Bosch Rexroth een open, schaalbare end-to-end oplossing om mobiele werkmachines met elkaar te verbinden. Het stelt klanten in staat om gegevens uit de mobiele applicatie te genereren en te analyseren. Op de Bauma-beurs voor bouwmachines in 2019 presenteerde het bedrijf ook de eerste componenten van een toekomstige reeks elektrotechnische systemen voor werkmachines. Deze oplossingen ondersteunen de klant bij het verminderen van de uitstoot en het gelijktijdig verder verhogen van de prestaties.

Fabrieksautomatisering: nieuwe standaarden voor Connected Manufacturing Connected Assembly en intralogistiek blijven belangrijke strategische aandachtspunten voor Bosch Rexroth's fabrieksautomatisering divisie. De focus ligt op de visie van de fabriek van de toekomst met op software gebaseerde, geautomatiseerde en connected oplossingen. De onderneming kon haar positie als innovatiedriver in 2019 verder versterken, onder andere met het open ctrlX Automation-platform.

Als eerste 5G-geschikt automatiseringsplatform van Bosch Rexroth verbindt ctrlX Automation een breed scala aan apparaten met de nieuwe communicatiestandaard en zorgt het voor een consistente connectiviteit in fabrieken. Bestaande machines kunnen met de nieuwe technologie worden geüpgraded via retrofit-oplossingen. De Active Shuttle, die ook in 2019 werd geïntroduceerd, zorgt voor meer flexibiliteit en een hogere productiviteit in de geautomatiseerde fabrieksomgeving. Het autonome transportsysteem zet een nieuwe standaard in de intralogistiek, het transporteert ladingen tot 260 kilogram en wordt volledig automatisch geladen en gelost met behulp van een geïntegreerd hefplatform.

GoGreen-project

In het kader van het project GoGreen wordt sinds 2011 de energie-efficiëntie in alle fabrieken en bij de klanten verbeterd. Tegen het einde van het boekjaar 2019 had Bosch Rexroth dankzij GoGreen wereldwijd 620 miljoen kilowattuur aan elektriciteit en gas bespaard, wat overeenkomt met meer dan 265.000 ton CO?. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van een stad met zo'n 80.000 inwoners. Het energieverbruik van de Bosch Rexroth-locaties zelf werd met 20 tot 50 procent gereduceerd. Sinds eind 2019 heeft Bosch Rexroth in Duitsland een CO?-neutrale voetafdruk.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb