3 februari 2020 13:13

Tijd voor ‘chainge’

De Duitse polymeerglijlager- en kabelrupsfabrikant Igus gaat kabelrupsen recyclen. Gebruikers kunnen de kunststof kabelrupsen – ook van andere fabrikanten – naar het bedrijf opsturen voor recycling. En de ‘inzender’ krijgt er nog wat voor terug ook. Het programma luistert naar de naam ‘igus green chainge recycling’.

Volgens de gratis te downloaden  chemie_plastikatlas van 2019, wordt maar ongeveer 16 procent van het kunststof afval geproduceerd in Duitsland hergebruikt voor nieuwe producten. Nu kan je een kunststof kabelrups met een lange levensduur niet vergelijken met dagelijkse wegwerpproducten als plastic verpakkingen. Toch komt de vraag naar boven hoe je een kabelrups moet afvoeren aan het einde van de levensduur.

Vuilverbranding

Normaal gesproken wordt de kabelrups samen met ander kunststof afval afgevoerd en eindigt dan meestal in de vuilverbranding. Recycling komt zelden voor. De kosten van het scheiden van de verschillende materialen in een product en het recyclen door er een bruikbaar granulaat van te maken zijn te hoog. In de meeste fabrieken is de gangbare procedure daarom het verwijderen van de kabelrupsen van hun machines en ze in containers voor industrieel afval te gooien. En dan worden de kunststoffen meestal dus verbrand.

Recycling makkelijk maken

Het doel van het ‘igus green chainge recycling'-programma is het recyclen en hergebruiken van het kunststof uit kabelrupsen. Gebruikers sturen de kunststof kabelrupsen nadat ze zijn schoongemaakt op naar igus - ongeacht het merk van de kabelrups. De kunststoffen worden vervolgens gesorteerd, gereinigd, vermalen en verpakt. Hierna kunnen ze worden hergebruikt. Dat kan door Igus zelf zijn, maar ook door andere bedrijven.

Voucher

Als tegenprestatie ontvangt de gebruiker een voucher ter waarde van EUR 0,78/kg. "Igus neemt haar verantwoordelijkheid en richt zich met haar igus chainge recycling programma op het leveren van een bijdrage aan de reductie van kunststofafval en een verbetering van het recyclingproces", zegt Frank Blase, ceo van igus GmbH. "Dit is overigens niets nieuws voor ons. Als 's werelds grootste producent van kunststof kabelrupsen, recyclen we al 99% van het kunststof afval uit de productie om het te gebruiken als re-granulaat. Het chainge-programma is nu de volgende belangrijke stap in de richting van een duurzame bedrijfsvoering."

Eerst Duitsland

Het programma wordt in de komende weken wereldwijd uitgerold. Als eerste start het programma in Duitsland en het zal spoedig lokaal worden geïmplementeerd in andere markten, zoals China, de VS, Japan, Taiwan en Korea. Navraag bij Igus in Duitsland en Nederland leert dat ook Nederlandse klanten hun kabelrupsen dienen op te sturen naar Igus in Keulen.

Foto's:

Tijd voor ‘chainge’

© Aandrijvenenbesturen.nl