9 oktober 2019 10:46

Hoog rendement als basis-ingrediënt - Learnshop op Event Efficiënt Aandrijven

De energiekosten van vrijwel alle elektromotoren die intensief worden gebruikt, evenaren binnen 1 tot 6 maanden de aanschafkosten. Op basis van een realistische levensduur van 10 tot 15 jaar, bedraagt de aanschafprijs van een elektromotor gemiddeld niet meer dan 5% van de totale eigendomskosten. Het energieverbruik daarentegen bedraagt gemiddeld 92% van de totale eigendomskosten. De resterende 3% wordt uitgegeven aan onderhoud en reparatie, maar laat u niet verassen door een defecte motor. De kosten van ongeplande stilstand kunnen behoorlijk oplopen.

Business development manager Marcel Zevenbergen van ABB Motion  spreekt op Event Efficiënt Aandrijven over het rendement van elektromotoren.
In veel Nederlandse fabrieken staan oudere tot zeer oude motoren te draaien. Deze motoren hebben over het algemeen een veel lager rendement dan de huidige generatie elektromotoren die voldoen aan klasse IE4 of hoger. Naar schatting is slechts 20% van alle elektromotoren in de industrie momenteel voorzien van frequentieregeling. Veel pompinstallaties draaien nog altijd tegen een gedeeltelijk afgesloten afsluiter en ook bij ventilatoren en compressoren zien we nog altijd energieverslindende vormen van procesregeling terug.

Terugverdientijd nog korter

Efficiëntere aandrijvingen verdienen zichzelf zonder enige subsidie terug. Met de stimuleringsmaatregelen van de Nederlandse overheid wordt de terugverdientijd alleen maar korter. De EIA- regeling (energie investeringsaftrek) stimuleert het gebruik van elektromotoren met een rendementsklasse IE4 (of hoger). Bij motoren die zijn ontworpen voor toerenregeling geldt deze subsidie ook voor de toerenregeling. Denk hierbij aan IE4/IE5 synchroon reluctantiemotoren (SynRM) met bijbehorende frequentieomvormers. De rendementsverschillen tussen kortsluitankermotoren en deze motoren kunnen behoorlijk oplopen. Met name bij veelvoorkomend deellastbedrijf.
Bekijk hier de introductievideo van het bedrijf:

 

Foto's:

Marcel Zevenbergen is geboeid door de ‘magie van elektromotoren'.

Marcel Zevenbergen is geboeid door de ‘magie van elektromotoren'.

© Aandrijvenenbesturen.nl