Laatste nieuws:

20 juni 2019 12:24

KSB 100 jaar actief in Nederland

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ aan de Leidsegracht in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland verwierf. Het bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

Een klassieke pomp, KSB is dit jaar 100 jaar actief in Nederland.'
Een klassieke pomp, KSB is dit jaar 100 jaar actief in Nederland.
1/1
Meer over
Bedrijven

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Omstreeks de 50'er jaren zijn diverse stations uit die oude tijd in opdracht van Rijkswaterstaat ontmanteld en/of vervangen.

Brandbluspompen

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de 30'er jaren verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen.

Eigen start

Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten en kon weer aan de vraag naar onderdelen worden voldaan. Hiervoor werd de nog bestaande Amag Hilpert importeur actief ingeschakeld en vervolgens in 1958 overgenomen. Nieuwe pompenseries werden ontworpen. De Nederlandse industrie kwam weer op gang en vele leveringen aan alle takken van industrie, scheepvaart en openbare nutsbedrijven volgden. Met een goed gevulde orderportefeuille kon KSB Nederland in 1958 van start gaan.

Naar Zwanenburg

In 1964 werd de vestiging in Zwanenburg in gebruik genomen. In eerste instantie als service-/ reparatiewerkplaats, waar ook pompen werden samengebouwd. In 1968 volgde in Zwanenburg de nieuwbouw van het KSB kantoorgebouw. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe servicewerkplaats in gebruik genomen. Tegenwoordig, 100 jaar na de eerste stappen op de Nederlandse markt, zetten circa 70 medewerkers zich in voor KSB vanuit Zwanenburg en Heinenoord.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb