Laatste nieuws:

22 mei 2019 16:29

Pilz verzorgt RI&E om boete voorkomen

Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat 40 procent van de bedrijven die verplicht over een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moeten beschikken, hier niet aan voldoen. De Inspectie SZW gaat strenger optreden tegen een ontbrekende of onvolledige RI&E en bijbehorend Plan van Aanpak (PvA). Waar bedrijven voorheen slechts een waarschuwing kregen, heeft de inspectie nu de bevoegdheid om direct te beboeten.

De aangescherpte maatregelen zijn van toepassing voor alle werkgevers in Nederland.'
De aangescherpte maatregelen zijn van toepassing voor alle werkgevers in Nederland.
1/1
Meer over
Bedrijven

Om een dergelijke boete te voorkomen helpt Pilz bedrijven aan een RI&E met bijbehorend PvA. De aangescherpte maatregelen zijn van toepassing voor alle werkgevers in Nederland, met ZZP'ers als enige uitzondering. Pilz heeft consultants in dienst die voor deze bedrijven een RI&E met aanvullend PvA opstellen. Deze risicobeoordeling bevat informatie met het oog op de veiligheid van een werkomgeving en kunnen worden opgeëist bij een periodieke controle.

Boetes

Waar de Inspectie SZW in het verleden alleen een waarschuwing kon afgeven bij een onvolledige of afwezige RI&E en PvA, kunnen bedrijven in de toekomst directe sancties in de vorm van boetes verwachten wanneer niet wordt voldaan aan de nieuwe eisen in de Arbowet. Voor bedrijven van meer dan 500 werknemers staat op het ontbreken van een RI&E een boete tot 4500 euro (was 3000 euro). Het ontbreken van een PvA kost deze bedrijven tot 3000 euro (was 750 euro).

Sociale norm

Naast boetes voor werkgevers, gaat ook de sociale norm omtrent een veilige werkomgeving een grotere rol vervullen. Werkgevers worden verplicht hun achterban te wijzen op zowel het belang van een RI&E als die van een PvA. Kleine bedrijven kunnen op meer voorlichting rekenen en het nieuwe programma Eerlijk, gezond en Veilig Werken moet meer preventie en bewustwording teweegbrengen.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb