Laatste nieuws:

18 april 2019 10:35

ABB Power Grids levert schakelstation voor grootste windturbinepark van Nederland

Windpark Zeewolde moet het grootste windpark op land van Nederland worden. ABB Power Grids levert er het schakelstation voor de 91 windturbines. Ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding tussen het schakelstation en het hoogspanningsnet van TenneT behoort tot de order.

ABB Power Grids levert het schakelstation voor de 91 windturbines. (Foto: ABB)'
ABB Power Grids levert het schakelstation voor de 91 windturbines. (Foto: ABB)
1/1
Meer over
Bedrijven

ABB Power Grids levert de twee 240 MVA-transformatoren die bij het schakelstation geplaatst worden. Daarmee wordt de energie die door de windturbines op 33 kV-niveau geleverd wordt omhoog getransformeerd naar 150 kV om met zo gering mogelijke energieverliezen in te voeden op het landelijke hoogspanningsnet via het hoogspanningsstation van TenneT. Naast de 33 kV en 150 kV schakelapparatuur levert ABB de beveiligingsapparatuur, het Scada-systeem en alle bouwkundige voorzieningen voor het schakelstation. Ook de 6,5 kilometer lange kabelverbinding van het windturbinepark naar het 150kV-station van TenneT behoort tot de leveringsomvang.

91 turbines

In de loop van 2019 beginnen de bouwwerkzaamheden. In het najaar van 2020 zal het park de eerste duurzaam opgewekte energie leveren. Het schakelstation wordt voorbereid om ook de energie van andere windparken en zonneparken te verwerken.

Het windturbinepark bestaat uit 91 grote, moderne turbines. De nieuwe windturbines vervangen 220 kleinere verspreid staande molens waarvan de oudste exemplaren twintig jaar energie hebben opgewekt. In de loop der jaren is het rendement van de windmolens toegenomen en kunnen er met een kleiner aantal moderne windturbines veel grotere hoeveelheden elektrische energie worden opgewekt. De nieuwe molens leveren ieder een vermogen van maximaal 3,5 MW.

 

280.000 huishoudens

Na voltooiing zal windpark Zeewolde met 357 MW het grootste windproject op land in Nederland zijn. De windturbines leveren straks genoeg energie om 280.000 huishoudens van stroom te voorzien. Dat is 2,5 keer meer dan er met de huidige molens wordt opgewekt.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb