Laatste nieuws:

27 september 2018 10:24

WoTS: Demonstratiemodel cocktailmixer toont ’open’ beveiligde productieketen

Wibu-Systems toont op de WoTS een demonstratiemodel van een productieproces, aangestuurd door beveiligde software. Het model simuleert een aanvoerketen met aan één zijde een datamarktplaats, waarin uitvinders van gemixte drankjes hun recepten onderbrengen, en aan de andere kant een cocktailmixmachine.

Het demonstratiemodel laat zien dat een datamarktplaats ondanks een strikte beveiliging ruimte kan bieden aan aanvullende actoren en aanbieders. '
Het demonstratiemodel laat zien dat een datamarktplaats ondanks een strikte beveiliging ruimte kan bieden aan aanvullende actoren en aanbieders.
1/1
Meer over
Bedrijven

Die is verbonden met de marktplaats en kan op licentiebasis gebruik maken van de digitaal vastgelegde receptuur.

Het systeem werkt met cloudgebaseerde software, aangeduid als CodeMeter License Central voor het afschermen van de diverse recepten met productiedata. Die data zetten het productienetwerk in gang. Ze zijn volledig versleuteld, zowel op het moment dat ze naar de mixer worden gestuurd als op het moment dat een drankje in de machine wordt bereid. Ook de aansturing van dat proces is beveiligd met een CodeMeter dongle, een vertrouwd, extern token met identiteitsgegevens, vastgelegd via een Infineon SLM97 beveiligingscontroller. Aan de voorkant van de machine worden de gemixte drankjes klaargezet voor de mensen die een drankje hebben besteld.

Verticale integratie

Het demonstratiemodel laat zien dat een datamarktplaats ondanks een strikte beveiliging ruimte kan bieden aan aanvullende actoren en aanbieders. Binnen de concepten van Industrie 4.0 maakt het model verticale integratie mogelijk met fysieke en logische controles op alle stappen in de aanvoerketen. Nieuwe productiepartners laten zich gemakkelijk en veilig aansluiten. Net als de recepten zijn ook de productiedata te verhandelen op licentiebasis en vervolgens veilig over een industriële internetverbinding naar een 'manufacturing as a service' fabriek te sturen.

IUNO-project

Het demonstratiemodel kwam tot stand in het kader van het IUNO-project, een door de Duitse overheid gefinancierd programma voor universiteiten en bedrijfsleven voor het gezamenlijk ontwikkelen van IT-beveiligingsconcepten die passen binnen Industrie 4.0.

Beveiligde OPC UA

In samenwerking met Trumpf, fabrikant van gereedschappen, ontwikkelde Wibu-Systems een veilige, cloudgebaseerde datamarktplaats. Een andere ontwikkelpartner is Balluf, producent van sensoren. Met dit bedrijf ontwikkelde Wibu-Systems een beveiligde OPC UA RFID-lezer. Dankzij het gebruik van het standaard communicatieprotocol, gebaseerd op Open-SSL, zijn robuuste M2M koppelingen eenvoudig te realiseren.

Wibu-Systems staat tijdens WoTS op stand FO35 in hal 11.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb