Laatste nieuws:

28 juni 2018 12:17

FAULHABER motoren drijven kunstmatig assistent CIMON op ISS aan

Een nieuwe kunstmatige assistent genaamd CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) gaat vandaag op reis naar het International Space Station (ISS). De assistent wordt aangedreven met behulp van motoren van FAULHABER.

Het International Space Station (beeld: Pixabay / WikiImages)'
Het International Space Station (beeld: Pixabay / WikiImages)
1/1
Meer over
Bedrijven
CIMON is het eerste wetenschappelijk project met kunstmatige intelligentie voor het ISS. De gewichtsloze technology demonstrator gaat astronauten ondersteunen bij routinewerkzaamheden, zoals het weergeven van procedures of het voorstellen van oplossingen voor problemen. De assistent is voorzien van een scherm, waarop een vriendelijk gezicht wordt getoond. CIMON kan worden aangestuurd met behulp van de stem. Dankzij de aanwezige AI kunnen astronauten een dialoog aangaan met de assistent. 

De reisgenoot moet onder meer bij dagelijkse routinewerkzaamheden de lasten verlichten en als vroegtijdig waarschuwingssysteem bij technische problemen fungeren. De kunstmatige assistent werd in opdracht van het Space Agency ontwikkeld in het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) door Airbus in Friedrichshafen.

Borstelloze DC-servomotoren

De astronautenassistent van het CIMON project is ongeveer zo groot als een medicijnbal en weegt ongeveer vijf kilo. Bij een zwaartekracht van nul zweeft hij vrij in de ruimte en vliegt hij op commando naar de astronaut die zijn hulp nodig heeft. De assistent kan zich voortbewegen met behulp van veertien kleine propellers die hem naar de gewenste positie brengen en daar houden. Deze propellers worden aangedreven door borstelloze DC-servomotoren van de serie 0824 van FAULHABER en worden geregeld met Speed Controllers van de serie SC1801. De motoren zijn gekozen op hun betrouwbaarheid en levensduur in combinatie met hun zeer kleine afmetingen, laag gewicht en laag energieverbruik. 

De Horizons-missie van de Duitse ESA-astronaut Alexander Gerst is gepland voor juni-december 2018. De kunstmatige intelligentie van de technology demonstrator is ontwikkeld met behulp van onder andere stemmonsters en foto's van hem. Gerst zal samen met zijn reisgenoot drie testen uitvoeren: de astronaut en zijn assistent experimenteren met kristallen, lossen samen de Rubiks kubus op en voeren een complex medisch experiment uit waarbij CIMON de individuele stappen zal aankondigen en als "intelligente" vliegende camera zal dienen. Gerst keert aan het einde van de missie terug naar de aarde, maar zijn kunstmatige hulpje blijft aan boord om assistentie te verlenen bij toekomstige missies. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb