Laatste nieuws:

18 juni 2018 14:35

Lindor levert vier mengers aan Balaji Wafers

Balaji is de op één na grootste aardappelchips producent van India. Voor het maken van zoutjes en snacks gebruikt de Balaji Group Lindor Gentle Touch mengers. “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe technologieën om ons proces te verbeteren”, zegt directeur van de Balaji Group Keyur Virani. “Lindor is erin geslaagd om ons mengproces om te vormen in een hygiënischer en efficiënter proces.”

De Lindor mengers bij Balaji (beeld: Lindor)'
De Lindor mengers bij Balaji (beeld: Lindor)
1/1
Meer over
Bedrijven
De fabriek van Balaji in Rajkot (Gujarat) was door een stijgende vraag in de markt toe aan modernisering en uitbreiding van de productiecapaciteit. Lindors Indiase partner Food Processing Technologies (FPT) onderhoudt al jaren nauwe banden met de Balaji Group en samen onderzochten zij hoe ze het productieproces in de fabriek konden verbeteren. Directeur Virani raakte al snel overtuigd dat Lindors Gentle Touch menger de de meeste zekerheid op een constante smaak en kwaliteit gaf.

Belang van mengen voor extrusie

Voor extrusie is het gelijkmatig toevoegen van water aan een homogeen mengsel van grondstoffen van essentieel belang. Lindor mengers zijn hiervoor geschikt omdat ze naast het mengen van de droge grondstoffen het water verdelen over het bewegende product bed zonder stofontwikkeling. Stof is om meerdere redenen een oorzaak van kwaliteitsverlies bij extrusie en moet daarom worden voorkomen. De menger is uitgerust met injectielansen met processpecifieke spuitmonden die het water zeer fijn verdelen over een bewegend product bed, met als resultaat een homogeen mengsel van een hoge en constante kwaliteit. Een Lindor menger kan zes batches per uur leveren met een batchgewicht van 400 tot 500 kilo.

Hygiëne en lage kosten

De oppervlakken van de machine zijn hygiënisch afgewerkt en van binnen en buiten gewaterstraald volgens het Viwateq principe. Hierdoor is het oppervlak glad, eenvoudig reinigbaar en wordt de kans op microbiële retentie geminimaliseerd. Dit is van belang omdat meel en water samen een goede voedingsbodem zijn voor microben. De menger heeft een uitrijbare in- en uitlaat. Dit maakt de menger en met name de afdichtingen beter reinigbaar. “De menger is inderdaad bijzonder eenvoudig te reinigen en we voldoen nu aan de strengste hygiëne-eisen. Daarnaast verbruikt de menger zeer weinig energie, bleek hij eenvoudig implementeerbaar in ons proces en zijn de onderhoudskosten laag”, zegt Virani.

Lindors Indiase partner FPT heeft de engineering en installatie van de korte proceslijn, waar de menger deel van uitmaakt, verzorgd. Nadat de Lindor menger zijn lading heeft gestort, vervoert een F3 Floveyor aero-mechanisch transportsysteem de batch van 400 – 500 kg binnen enkele minuten naar de volgende stap in het proces. 

Succesvol vervolg

Nadat de proceslijn met Lindor mengers in de fabriek in Rajkot zich een jaar lang had bewezen, besloot de Balaji Group ook zijn fabrieken in Valsad en Indore van eenzelfde proceslijn met Lindor mengers te voorzien. In totaal heeft Lindor drie L1000 mengers met vloeistofinjectie, uitrijbare in- en uitlaat en gewaterstraalde afwerking geleverd. Daarnaast leverde Lindor een vierde menger: een L500 met een batchvolume van 500 liter. Engineering & Service Manager bij Lindor Akko van der Lee kijkt tevreden terug: “Balaji is één van de bedrijven in India die voorop lopen in kwaliteit en efficiëntie. Zij durven in, voor India, kostbare westerse apparatuur te investeren. Het is een bedrijf waarmee het heel fijn werken is.”