11 juni 2018 12:39

ALDI SÜD start duurtest met vrachtwagens op aardgas

ALDI SÜD start een test met vier vrachtwagens die op aardgas rijden. Het gaat om een duurtest met een looptijd van vijf jaar, die moet uitwijzen in welke mate deze milieuvriendelijke aandrijftechniek kan worden gebruikt als alternatief voor dieselmotoren.

Door in te zetten op aardgas wil ALDI SÜD de uitstoot van CO2 door zijn vrachtwagens terugdringen. De vrachtwagens gaan goederen vervoeren tussen logistieke centra van ALDI SÜD en vestigingen in de omgeving van Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart en München. Door gebruik te maken van aardgas stoten de vier vrachtwagens naar verwachting 16% minder CO2 uit dan dieselvrachtwagens. Daarnaast produceren de testvoertuigen 99% minder stofdeeltjes, 70% minder stikstof en aanzienlijk minder geluid. 

De juiste route plannen

De duurtest wordt bewust uitgevoerd in agglomeraties waar wettelijke stikstofniveau's in het verleden eerder zijn overtreden. Het bedrijf wijst erop dat om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen terug te dringen het niet voldoende is nieuwe voertuigtechnologie te ontwikkelen, maar het ook nodig is de juiste route te plannen. "Om de tankstations voor aardgas te bereiken die regionaal beschikbaar zijn zonder dat vrachtwagens hiervoor hoeven om te rijden is een grote uitdaging", legt Adreas Kremer, hoofd Logistiek Beheer bij ALDI SÜD, uit. 

Binnen het project werkt ALDI SÜD samen met partners. Zo worden de vrachtwagens geleverd door IVECO. Het gaat hierbij om IVECO Stralis NP modellen met een 400PK motor. De voertuigen zijn voorzien van een brandstoftank waarin 130 kg gecomprimeerd aardgas kan worden opgeslagen. De voertuigen verbruiken ongeveer 22 kg van dit gas per 100 kilometer. Inclusief trailer zijn de vrachtwagens 16,5 meter lang.

Elektrische vrachtwagen

Naast de vrachtwagens op aardgas kondigt ALDI SÜD ook aan in de herfst een test te starten met een volledig elektrische vrachtwagen. Dit voertuig rijdt op 100% groene energie die is opgewekt met waterkracht en zonnepanelen. Deze test heeft een looptijd van vier jaar en wordt uitgevoerd in het westen van het Ruhrgebied. 

Foto's:

De IVECO Stralis NP op aardgas (beeld: ALDI SÜD)

De IVECO Stralis NP op aardgas (beeld: ALDI SÜD)

© Aandrijvenenbesturen.nl