17 mei 2018 12:53

Nieuwe tool helpt levensduur van 3D-geprinte lagers te berekenen

Een nieuwe tool van igus helpt de levensduur van lagers die 3D-geprint zijn in tribo-polymeren te berekenen. Bedrijven weten hierdoor zeker dat de lagers die zij 3D laten printen ook daadwerkelijk aan hun vereisten voldoen.

De levensduur kennen van het lagersysteem is van belang om veilig en betrouwbaar te werken met bewegende toepassingen. Een nieuwe tool genaamd 'iglidur expert' helpt de levensduur van 3D-geprinte lagers exact te berekenen aan de hand van testen uitgevoerd in het testlaboratorium van igus. In dit lab worden alle iglidur-plastics getest op slijtage en frictie. In totaal worden 10.000 testen per jaar uitgevoerd, waarvan de resultaten worden verzameld in een database. Deze database is gekoppeld aan iglidur expert.
 

Zowel voor spuitgegoten als 3D-geprinte lagers geschikt

Met behulp van de tool kunnen gebruikers in vier stappen hun vereisten opgeven. De tool geeft vervolgens een uitgebreide geschiktheids- en levensduuranalyse van alle smeermiddelvrije en onderhoudsvrije iglidur-materialen. De berekening van de levensduur is beschikbaar voor iglidur-lagers geproduceerd via spuitgieten en voor 3D-geprinte lagers. 

Onlangs heeft igus een zestal nieuwe tribo-filamenten voor het FDM (fused deposit modeling)-proces en twee nieuwe materialen voor het SLS (selective laser sintering) geïntroduceerd. Met behulp van deze materialen kunnen onder andere lagers worden geproduceerd die geschikt zijn voor industriële toepassingen. igus biedt een 3D-printservice aan, waarmee klanten in drie stappen prototypes of onderdelen in kleine batches kunnen bestellen. 

De online levensduurberekening wordt tot de Hannover Messe van 2018, die van 23 tot en met 27 april plaatsvindt, aangeboden voor alle zes materialen. De tool van iglus is hier te vinden. 

Foto's:

Het iglidur Expert System van igus (bron: igus)

Het iglidur Expert System van igus (bron: igus)

© Aandrijvenenbesturen.nl