Laatste nieuws:

3 mei 2018 14:42

BMO Automation zet Yaskawa HC10 cobot in voor ontladen draaibank

BMO Automation heeft een HC10 cobot van Yaskawa in gebruik genomen. De robot wordt ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. De HC10 heeft een bereik van 1,2 m en kan lasten tot tien kilo dragen

Een HC10 cobot van Yaskawa bij BMO Automation (beeld: BMO Automation)'
Een HC10 cobot van Yaskawa bij BMO Automation (beeld: BMO Automation)
1/1
Meer over
Bedrijven
De Human Collaborative 10 (HC10) is de eerste van een nieuwe roboticageneratie die Yaskawa heeft ontwikkeld om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar meer toegankelijke en collaboratieve robottoepassingen. Naast de meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, stijgt ook de vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen. 

Vooroplopen met automatisering

BMO Automation wil op het gebied van automatisering vooroplopen en volgt de ontwikkelingen op het gebied van collaboratieve robots daarom op de voet. De HC10 van robotica partner Yaskawa wordt al geruime tijd ingezet om mee te testen en toepassingsproeven te draaien. Producten die bij BMO Automation worden ontwikkeld kunnen in de testomgeving bij BMO Precision Parts beproefd worden. De bedrijven vullen elkaar dan ook aan. 

Bij BMO Precision Parts draaien daarom al meerdere automatiseringsoplossingen van BMO Automation, waarbij Titanium 180 en Platinum 24F robots van Yaskawa worden ingezet. Bij BMO Precision Parts is de eerste HC10 in bedrijf genomen, een primeur voor de Benelux. De cobot is ingezet voor het ontladen van een Doosan Lynx 2100 draaibank. Deze draaibank draait volcontinu productie van gedraaide bussen, deze worden door de HC10 op een pallet gelegd en gestapeld. Dankzij de inzet van de cobot kan de draaibank 24/7 produceren.

Veilige mens-robotinteracties

De HC10 is een volkomen nieuw ontwerp en specifiek ontwikkeld voor veilige mens-robotinteracties. Zo zijn ronde vormen gebruikt zonder scherpe randen, de motoren en bedrading zijn volledig geïntegreerd en het ontwerp is vrij van knelpunten om beknelling te vermijden. De Yaskawa HC10 is voorzien van detectietechnologie op alle bewegingsassen waardoor hij veilig kan samenwerken met mensen. De nieuwe robot heeft gepatenteerde duale koppelsensoren in elk gewricht. Deze maken het mogelijk voor de robot om druk waar te nemen wanneer hij in contact komt met een mens (of een ander object) en tijdig te stoppen, zonder gevaar op te leveren voor verwondingen. De robot voldoet aan alle veiligheidsnormen en is een PLd Cat.3-gecertificeerd product.

De HC10 is voorzien van de nieuwe generatie YRC1000 robotbesturing, waarmee ook alle andere robots uit het YASKAWA programma kunnen worden aangestuurd. Hierdoor is naast de collaboratieve mode ook het uitgebreide pakket aan softwaremogelijkheden beschikbaar voor het aansturen van de HC10 robot, zoals bijvoorbeeld aansturing vanuit een PLC door middel van MotoLogix.