Laatste nieuws:

5 april 2018 11:49

Cerescon levert eerste selectieve aspergeoogstrobot ter wereld op

De eerste Sparter, de selectieve aspergeoogstmachine van Cerescon, is op transport naar zijn eigenaar. De Nederlandse hightech startup zwaait daarmee de allereerst verkochte selectieve aspergeoogstrobot ter wereld uit. De machine is op weg naar een aspergebedrijf in Frankrijk. De naam van de machine is geheimgehouden in de drie jaar waarin de machine is ontwikkeld en geassembleerd in de bedrijfshal van Cerescon in Heeze, Noord-Brabant.

Het steken van een asperge met de oogstrobot (Sparter) van Cerescon (beeld: Cerescon)'
Het steken van een asperge met de oogstrobot (Sparter) van Cerescon (beeld: Cerescon)
1/1
Meer over
Bedrijven
Cerescon heeft de Sparter ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De selectieve aspergeoogstmachine is te koop in een 3-rijige, 2-rijige en 1-rijige variant, met een respectievelijk oogstbereik van 50, 35 en 17 hectare. Alle benodigde functies zijn in de robot geïntegreerd: het rijdend ondergronds detecteren van de asperges, het steken, de plastic handling en het zandbedherstel. Door de manier van detecteren en steken ontstaat er minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet. Machinaal oogsten levert hierdoor niet alleen meer, maar ook een betere kwaliteit asperges op.

Toekomstplannen

Voor het aspergeoogstseizoen van 2019 produceert Cerescon zes Sparters voor de verkoop. Diverse telers hebben hiervoor subsidie aangevraagd en enkele daarvan zijn reeds toegekend. Voor de jaren daarna plant Cerescon een jaarlijkse verdubbeling van de verkoop in, met een maximum van vijfenzestig machines per jaar. De verkoop van de Sparters start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon de verkoop uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geteeld.
 
Ook export buiten Europa zoals naar Peru en Taiwan ligt in de lijn der verwachtingen. Ad Vermeer, uitvinder van de Sparter en mede-eigenaar van Cerescon: “We staan nog maar aan het begin van de geautomatiseerde selectieve oogst. Nederland loopt voorop in de landbouwinnovatie en we merken dat er belangstelling is uit de hele wereld voor wat we hier in Heeze aan het doen zijn.”

Ontwikkeling

De eerste bèta-versie van de selectieve aspergeoogstmachine werd In het voorjaar van 2017 gepresenteerd door Cerescon. Deze machine is in eigen beheer ontwikkeld. Het bedrijf is in december 2014 opgericht en heeft inmiddels twintig mensen in dienst. Het bedrijf is vorig jaar bekroond met verschillende nationale en internationale innovatieprijzen.