Laatste nieuws:

12 maart 2018 11:49

Eaton start pilotproject met UPS-as-a-Reserve

Eaton start een pilotproject met UPS-as-a-Reserve (UPSaaR). Met deze dienst kunnen datacenter energie terugleveren aan het energienetwerk en energiemaatschappijen helpen een balans te vinden tussen het aanbod aan en de vraag naar energie. In het pilotproject wordt naast UPSaaR ook geëxperimenteerd met Spring, een virtuele UPS-dienst van de energieleverancier Fortum.

Een datacenter (bron foto: Pixabay / kewl)'
Een datacenter (bron foto: Pixabay / kewl)
1/1
Meer over
Bedrijven
UPSaaR werd eind 2017 door Eaton gelanceerd. De oplossing is volgens Eaton een belangrijke stap voor het gebruik van groenere energie. Dit aangezien de beschikbaarheid van duurzame energie moeilijk te voorspellen is en de productie hiervan sterk kan fluctueren. Dit maakt het voor energieleveranciers moeilijk de beschikbaarheid van energie af te stemmen op de vraag. UPSaaR kan hierbij helpen door datacenters in staat te stellen energie terug te leveren aan het energienetwerk indien de vraag naar energie hoger is dan de beschikbare capaciteit. De dienst helpt hierdoor energiestoringen te voorkomen. Iedere teruggeleverde MW aan energie kan volgens Eaton tot 50.000 euro opleveren. 

Het proefproject wordt uitgevoerd bij Zweedse energiemaatschappij Svenska kraftnät, dat met het project wil onderzoeken hoe de technologie kan helpen meer balans te brengen op het Zweedse energienetwerk. Het project gaat in het eerste kwartaal van 2018 van start. Fortum gaat als onderdeel van het project 0,1 MW aan UPS-capaciteit leveren aan Svenska kraftnät. Deze capaciteit kan automatisch worden ingezet indien de vraag naar energie de beschikbare capaciteit overschrijdt.