Laatste nieuws:

28 februari 2018 16:36

SCHUNK toont Co-Act JL1 grijper op TechniShow 2018

SCHUNK toont de Co-Act JL1 grijper op de TechniShow 2018. Deze collaborative grijper herkent aanrakingen met mensen en voorkomt hierdoor letsel. Daarnaast communiceert de grijper met behulp van LED-verlichting met zijn operator.

De Co-act JL1 grijper van SCHUNK'
De Co-act JL1 grijper van SCHUNK
1/1
Meer over
Bedrijven
De Co-Act JL1 grijper is voorzien van een meegevende buitenkant met afgeronde hoeken, een geïntegreerde bescherming tegen het verlies van werkstukken en een LED-paneel waarmee de grijper met de operator communiceert. De grijper houdt zijn omgeving continu in de gaten met behulp van omgevingssensoren en detecteert hierdoor de aanwezigheid van mensen. Raakt de grijper de mens onbedoeld aan, dan wordt de grijperkracht automatisch begrensd. Dit voorkomt dat de grijper letsel kan aanbrengen aan mensen. De grijper voldoet aan de veiligheidsrichtlijn voor industriële robots DIN EN ISO 10218, evenals toekomstige veiligheidseisen zoals de norm DIN EN ISO 20218 (Veiligheidseisen aan industriële robots).

Communicatie met operator

Daarnaast vormt de grijper een communicatiemiddel tussen besturing en operator. De grijper is voorzien van LED-verlichting, waarmee wordt aangegeven of de installatie gereed is of dat het juiste werkstuk is vastgeklemd. In de toekomst moeten Co-Act grijpers daarnaast een complexe samenwerking tussen verschillende sensoren en veiligheidsmechanismen mogelijk gaan maken. Denk hierbij aan krachtmeetklauwen en een visuele bewaking, maar ook aan bekleding van tactiele en capacitieve sensoren of een regeling van de kracht op basis van stroom. 

De grijpers moeten op termijn daarnaast via OPC UA interfaces in staat zijn om met de robots en de bovenliggende besturingen te communiceren.