Laatste nieuws:

15 februari 2018 12:32

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is het", zegt teamleider Liangbing Hu.

Onderzoekers Liangbing Hu en Ti Leng tonen het superhout (Foto: Universiteit van Maryland) '
Onderzoekers Liangbing Hu en Ti Leng tonen het superhout (Foto: Universiteit van Maryland)
1/1
Meer over
Bedrijven
Volgens co-teamleider Teng Li is het superhout zowel sterk als taai, een combinatie die normaal niet in de natuur voorkomt. De mechanische eigenschappen van het dichte hout is gemeten. "Het is zo sterk als staal, maar zes keer lichter. Het kost tien keer meer energie om het te breken dan natuurlijk hout. Het kan aan het begin van het proces zelfs worden gebogen en gegoten".

Uitzonderlijk hoge sterkte

Het proces begint met het verwijderen van de lignine van het hout, het deel dat het zowel stijf maakt als bruin van kleur. Vervolgens wordt het samengeperst onder een temperatuur van 65°C. De compressie maakt het hout vijf keer dunner dan de oorspronkelijke dikte. Tijdens een test zijn projectielen op hout en behandeld hout geschoten. Bij hout ging het projectiel er dwars doorheen. Bij het behandelde hout stopte het halverwege. Door het tweetrapsproces wordt een uitzonderlijk hoge sterkte behaald.

Potentieel

"Zacht hout dat snel groeit en milieuvriendelijker is, zou langzamer groeiende houtsoorten kunnen vervangen bij een groot aantal toepassingen", zegt Hu. Volgens de wetenschappers is het potentieel enorm. "Dit behandeld hout kan worden gebruikt in auto's, vliegtuigen en gebouwen; elke toepassing waarbij staal kan worden gebruikt.