Laatste nieuws:

16 januari 2018 11:43

Hydraulic Safety Bucket: oplossing voor het veilig ontluchten en drukloos maken van hydraulische systemen

Op basis van zijn ruime ervaring in het werken met hydraulische installaties, ontwikkelde Richard Groen de ‘Hydraulic Safety Bucket’ die hij eind 2017 officieel op de markt bracht. Met deze oplossing zijn hydraulische installaties veilig te ontluchten en drukloos te maken.

'
1/1
Meer over
Bedrijven

 

“Het is een relatief eenvoudige maar wel zeer effectieve oplossing die veel ongelukken maar ook frustratie bij het uitvoeren van deze werkzaamheden oplost”, geeft hij aan. “De eerste exemplaren zijn inmiddels geleverd en worden naar volle tevredenheid gebruikt.”

Lastig werken

Wie zelf wel eens bij een hydraulische installatie heeft gestaan om deze te ontluchten en drukloos te maken, weet dat hij handen en ogen tekort komt om zijn eigen veiligheid – en die van de omgeving – te waarborgen. De betreffende medewerker moet immers gelijktijdig: • een slangetje vastgehouden dat via een minimess koppeling toegang verschaft tot het systeem • detecteren of zich lucht in het systeem bevindt door naar het slangetje te kijken • de bewegende delen van de installatie zelf in de gaten houden • zorgen dat de onderstaande – vaak kunststof – emmer niet omvalt • voorkomen dat er hogedruk injectieletsel kan ontstaan.

Hydraulic Safety Bucket

Het goed beschrijven van de problematiek is vaak al de halve oplossing. Richard Groen vond deze dan ook in de ontwikkeling van de Hydraulic Safety Bucket: Een metalen emmer die is af te sluiten met een doorzichtig deksel waarop een minimess koppeling is aangebracht. “Hiermee ondervang je alle problemen in één keer” vertelt hij. “Ten eerste valt de emmer niet eenvoudig om doordat deze van metaal is. Belangrijker is echter dat je hem kunt afsluiten waardoor de medewerker niet in aanraking kan komen met aerosol én er een scheiding ontstaat tussen oliestraal en de mens. Hierdoor is de kans op hogedruk injectieletsel vrijwel uitgesloten. Een niet te onderschatten risico voor mensen die werken met hoge druk installaties. Een aantal jaar geleden heeft FEDA een boekje uitgegeven over dit type letsel en wat je moet doen. Iedereen die hier kennis van heeft genomen weet hoe belangrijk het is om héél voorzichtig te zijn met het werken aan hydraulische installaties onder hoge druk.”

Aanpassingen mogelijk

Door het doorzichtige deksel is het proces verder goed in de gaten te houden en uiteraard is de inhoud ook weer eenvoudig te verwijderen. Verder zijn ook aanpassingen mogelijk in het aantal en soort koppelingen dat op de emmer is te monteren. Wanneer gekozen wordt voor meer koppelingen, is het bijvoorbeeld mogelijk om meer slangen gelijktijdig drukloos te maken of te ontluchten. Tot slot is de Safety Bucket ook toe te passen voor andere vloeistoffen waarbij het mogelijk is om de hiervoor gewenste koppelingen toe te passen.

Meer informatie over de Hydraulic Safety Bucket is te vinden op: www.hydraulicsafetybucket.nl en info@hydraulicsafetybucket.nl