Laatste nieuws:

7 november 2017 08:15

Lichte constructies dankzij simulatiegestuurd ontwerpen

Wil je efficiënte lichte structuren ontwerpen, dan moeten de eisen aan het ontwerp goed zijn gedefinieerd. Maar vaak bestaat onduidelijkheid over de exacte belastingen die op het ontwerp inwerken. Efficiënte lastbepaling met behulp van ‘multi-body'-simulatie helpt de uitgangsvoorwaarden voor optimalisatievraagstukken te definiëren en robuuste, betrouwbare en efficiënte constructies te ontwikkelen.

'
1/1
Meer over
Bedrijven
Deze methodiek zal op de Constructeursdag (21 november, Evoluon) aan de hand van een studie van Amazone, Vovxeljet Procast en Altair worden uiteengezet. Hierbij gaat het om de vervanging van een gelast gaffelarm ('swing arm') van een schijveneg van Amazone door een optimaal gietontwerp. Door de combinatie van topologieoptimalisatie en 3D-geprinte gietvormen is een arm ontwikkeld die beduidend lichter is dan zijn voorganger, de ingenieurs een hogere proceszekerheid oplevert en een levensduur  heeft die een factor 2,5 beter is.

Aan de hand van een compleet 3D-geprint spuitgietgereedschap van Protiq wordt getoond hoe gereedschapproductie met topologieoptimalisatie en CFD-simulatie (Computational Fluid Dynamics) zo efficiënt kan worden ingericht dat klanten profiteren van zowel kortere cyclustijden, als snellere en betere gereedschappen.

Lutz Dobrowohl

Lutz Dobrowohl is een ervaren application-engineer en sinds 2012 werkzaam bij Altair Engineering Duitsland. Hij heeft behalve een Bachelor bedrijfskunde en engineering ook een Master ‘mechanical engineering' op zak. Lutz is een gewaardeerd specialist en spreker op het vlak van optimalisatie voor additive manufacturing en heeft inmiddels in Europa een flinke reputatie als expert op dit terrein opgebouwd.

Theo Verbruggen

Theo Verbruggen is simulatie- en ‘business development'-specialist en recent benoemd tot sales director voor Altair in de Benelux om deze snelgroeiende regio te managen. Voor Altair was Verbruggen drie jaar directeur wereldwijde verkoop bij Simpleware, een leverancier van ‘model generation'- en visualisatiesoftware gebaseerd op 3D-CT- en MRI-afbeeldingen (overgenomen door Synopsys),. Daarvoor werkte hij twaalf jaar als ‘director technical sales' bij Simulia Benelux en als regiomanager voor Dassault Systèmes Benelux.

Kijk hier voor meer informatie over de Constructeursdag 2017