Bedrijfsleven gaat door met competentiegericht onderwijs

Competentiegericht onderwijs is controversieel verklaard, daardoor is de wettelijke invoering ervan voorlopig van de baan. Maar in de technische installatiebranche staan de ontwikkelingen niet stil. De CGO-werkgroepen van het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) willen ervoor zorgen dat het bedrijfsleven betrokken raakt bij deze vorm van opleiden en regelen opleidingsmateriaal voor de ROC’s.

OTIB wil een effectieve invoering stimuleren en kwaliteit in het onderwijs waarborgen. Daarom ondersteunt het fonds het regionale bedrijfsleven en de ROC’s bij CGO-projecten. In diverse regio’s is competentiegericht onderwijs met succes door OTIB op de agenda gezet van scholen en bedrijfsleven. OTIB biedt ondersteuning bij het opzetten van diverse ontwikkelprojecten en pilots in de regio. Deze projecten leveren nieuwe leermiddelen en instrumenten voor de ROC’s en bedrijvenkringen, en zorgen vooral ook dat niet op verschillende plaatsen in Nederland hetzelfde wiel wordt uitgevonden.

Meer dan kennis en vaardigheden

CGO gaat uit van de gedachte dat onderwijs meer moet behelzen dan alleen theoretische vakkennis en vaardigheden. Om goed te functioneren in een baan zijn samenwerken met collega’s, omgaan met klanten en werkinzicht minstens zo belangrijk. Competentiegericht onderwijs moet er daarom voor zorgen dat jongeren een diploma behalen met een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Vanzelfsprekend ondersteunt OTIB als opleidingsfonds dit doel.