Autonome onderwaterrobot succesvol getest op zee (video)

Het Europese Trident-project is onlangs afgerond in de haven van Sóller op Mallorca met de tewaterlating van de gelijknamige autonome onderwaterrobot. De I-AUV (Intervention Autonomous Underwater Vehicle) heeft bewezen zelfstandig een onbekende zeebodem te kunnen aftasten en voorwerpen te kunne terugvinden.

Oorspronkelijk was het doel van het project onderzoeksrichtingen te verkennen die een autonome oplossing zouden kunnen opleveren voor generieke ‘search & recovery’-missie op de zeebodem. Vooral het terugvinden van ‘zwarte dozen’ is een rode draad door het onderzoek geworden. Dit naar aanleiding van de ramp het vliegtuig van Air France boven de Atlantische Oceaan in juni 2009. Maar de autonome robot kan ook het nodige betekenen voor de oceanografie, onderwaterarcheologie en voor offshore platforms voor olie- en gaswinning.

Twee stappen

Trident hanteert een strategie die bestaat uit twee stappen. Allereerst gaat de I-AUV te water en scant de zeebodem om een visuele kaart te maken. Daarna komt de Trident omhoog en wordt geïnstrueerd wat het doel van de operatie wordt en wat er gedaan moet worden. Vervolgens gaat de robot het water weer in.

Bewijs

Dat de robot zelfstandig met lastige situaties onder water kan omgaan heeft de Trident al in de praktijk bewezen. Gedurende een operatie ging een van de vrijheidsgraden van de arm verloren. Maar door gebruik te maken van de overige vrijheidsgraden van de robot wist de i-AUV het object gewoon boven water te halen.