AR verbetert samenwerking in staalfabriek

De faculteit Elektrotechniek van de Westsächsische Hochschule Zwickau heeft samen met Salzgitter AG een Augmented Reality veiligheidshelm ontwikkeld. Deze helpt medewerkers van verschillende culturen in te werken en arbeidsprocessen effectiever uit te voeren.

De Augmented Reality veiligheidshelm bestaat uit een geïntegreerde computer met eigen voeding, een eenheid met databril en sensoren voor de bepaling van de omgevingscondities, eigen gebaren en de positie in de ruimte. Alle componenten zijn door een robuust industrieel ontwerp aan een standaard veiligheidshelm geïntegreerd.

Door het gebruik van AR kan, afhankelijk van de actuele werkzaamheden in een staalfabriek, informatie worden weergegeven. Zo kan bijvoorbeeld een virtuele lijst van af te werken werkstukken voor kwaliteitscontrole of delen van installaties, zoals verbruiksmaterialen, walstoestand en het procesverloop worden weergegeven. Bij de databril kan bijvoorbeeld een storing aan de actuele locatie van de medewerkers worden weergegeven en daarmee het verhelpen van de fout worden bespoedigd.

Gebruik

Omdat verbale communicatie met medewerkers in een staalfabriek moeilijk is, kan door de databril een audio- en video-chat met de medewerker worden opgezet. Ook is toepassing in samenhang met Remote Support mogelijk. Daarbij maakt de gebruiker ter plaatse verbinding met een bewakingscentrale op afstand en wordt via een bidirectionele audio- en videobewaking door de reparatie, onderhoud of bediening geleid.

oor het inwerken van nieuwe medewerkers kunnen inwerk- en trainingshandleidingen worden samengesteld. Deze informatie kan in verschillende talen en door beelden worden uitgegeven. De virtuele techniek vergemakkelijkt daarbij de integratie van medewerkers van verschillende culturen.

Een virtueel weergegeven schroevendraaier die boven de reële schroef wordt weergegeven, is cultuur overschrijdend beter te begrijpen dan op papier gedrukte handleidingen.

Made in Germany

Bij de ontwikkeling van de AR veiligheidshelm werkte de Westsächsische Hochschule Zwickau samen met GESIS – Gesellschaft für Informationssysteme mbH, een 100% dochter van Salzgitter AG. Door samenwerkingen met fabrikanten van veiligheidshelmen en elektronica kon bij dit project de totale waarde toevoegende keten in Duitsland worden gevormd.

n 2016 werd binnen dit project een eenvoudige veiligheidshelm met databriloptiek voor het weergeven van gevaarmeldingen via een smartphone gepresenteerd. Op basis van deze eerste oplossing werd in een pilotfase de potentiëlen voor toepassing van moderne AT-techniek in de staalfabriek geëvalueerd en verder ontwikkeld.

Virtuele rondgang

Nog een toepassing is een demonstratie waarbij mensen de veiligheidshelm met databril kunnen opzetten en een virtuele rondgang door een staalfabriek maken. De ‘nieuwe medewerker’ moet een dag als staalwerken doorbrengen en mogelijke gevaren die op de eerste dag op hem loeren, uit de weg te gaan.