Laatste themanieuws:

DELFT, TU CONGRESCENTRUM 16 december 2010 t/m 17 december 2010 Internationale conferentie over het spoorsysteem in relatie tot zijn omgeving

Railways & Environment

Locatie :
Delft, TU Congrescentrum
Datum :
16 december 2010 t/m 17 december 2010
Tijd :
Internationale conferentie over het spoorsysteem in relatie tot zijn omgeving

Het spoorsysteem in relatie tot zijn omgeving' is het thema van de internationale conferentie Railways & Environment. De conferentie gaat in op de milieueffecten van het spoorsysteem, bekeken als transportmodaliteit en ‘ingezoomd' als een mechanisch systeem. Deze effecten treden op veelzijdige wijze naar buiten - de diverse aspecten van ‘milieu' - en ze zijn vaak onderling met elkaar verbonden. Zeker in onze dichtbevolkte delta en tegelijk transportland en corridor is de invloed groot. Hier moet vervoer per spoor enerzijds een milieuvriendelijke oplossing bieden en anderzijds de (leef)omgeving zo min mogelijk beïnvloeden. Dit thema staat centraal op deze conferentie, die een internationaal platform biedt voor verdieping, kennisuitwisseling, innovatie en formuleren van strategisch beleid. Initiatiefnemers en organisatoren zijn de Technische Universiteit Delft en Europoint Rail Technology Conferences en Exhibitions uit Zeist.

Ondanks het feit dat vervoer per spoor minder belastend is voor het milieu in vergelijking met wegvervoer heeft ook het spoorsysteem nadelige milieueffecten. Daarbij kan gedacht worden aan luchtverontreiniging door dieseltreinen en bodemvervuiling bij spoorlijnen en emplacementen. Andere milieueffecten zijn van mechanische aard: emissie van trillingen en geluid. Deze hebben een grote impact op de omgeving. Daarnaast zorgt een spoorsysteem als landschappelijk lijn-element voor landschappelijke en ecologische segregatie en kan het tot desintegratie van stedelijke gebieden leiden. Al deze factoren kennen een groeiend belang met de expansie van Europese en buiten-Europese hogesnelheids-netwerken.

Vragen die op deze eendaagse conferentie ter sprake komen zijn onder andere: hoe kunnen bodemverontreiniging en energieverbruik van het spoorsysteem zo veel mogelijk teruggebracht worden? Hoe kan de luchtkwaliteit zo min mogelijk belast worden door spoorse activiteiten? Ook thema's als reductie van emissie van geluid en trillingen komen aan bod. De conferentie besteedt daarnaast ook aandacht aan duurzaamheid en hernieuwbaarheid in de life cycle en komt met technische ideeën en innovaties in het totale life cycle management. Kortom, deelnemers duiken één dag in de milieueffecten van spoorwegen en de aanpak hiervan. Maar deelnemers worden tevens geïnformeerd over innovaties en kansen voor creatieve industriële oplossingen.

De conferentie richt zich op iedereen die op enigerlei wijze betrokken is bij de interactie binnen het spoorsysteem en tussen spoor en omgeving; onder meer vervoerders, railinfrastructuur managers, beleidsmakers voor ruimtelijke ordening, betrokkenen bij fundamenteel alsmede toegepast onderzoek op dit gebied en toeleverende industrieën.

Het sprekersprogramma wordt samengesteld door programmacoördinator dr. ir. Michaël Steenbergen, verbonden aan de vakgroep Railbouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Hij wordt daarbij ondersteund door een wetenschappelijk comité van internationale experts.  

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

Nieuwsbrief

De gratis ab nieuwsbrief verschijnt tweemaal per week. Meld u aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.Knop nieuwsbrief

 

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief