Laatste nieuws:

DEVENTER, 15 juli 2008 14:50

Onderzoekers bouwen opensource-robot

Een Europees initiatief om een opensource-robot te bouwen, moet wetenschappers van Europese universiteiten een onderzoeksplatform geven dat leert op een manier die vergelijkbaar is met de wijze waarop een peuter leert.

'
1/1

Het Robotcub Consortium, een door de Europese Commissie betaald samenwerkingsproject van Europese universiteiten, wil onderzoekers laten werken aan de ontwikkeling van de iCub. Deze mensachtige robot is gebaseerd op de motorische en cognitieve capaciteiten van een klein kind. Om het onderzoek toegankelijk en uitwisselbaar te maken, is niet alleen de software van de robot volledig opensource, maar zijn ook de hardwarespecificaties volledig openbaar. Zo kunnen naast nieuwe algoritmes ook nieuwe sensoren of andere hardware uitgewisseld worden en zijn de onderzoekers niet afhankelijk van een commerciële robot of dito software.

De iCub lijkt op een peuter van ongeveer twee jaar oud en is bedoeld om te leren zoals een mens dat doet: door interactie met de omgeving en met mensen. De robot is uitgerust met 54 vrijheidsgraden en kan kruipen, visuele gegevens verwerken en objecten manipuleren. Ook is de iCub onder meer voorzien van proprioceptie-sensoren, waardoor het een idee van het eigen lichaam heeft. De robot zou een 'menselijke' manier van leren hebben en heeft elektronica die het mogelijk maakt sensorgegevens en acties te combineren met de 'wil' om een taak te volbrengen of te optimaliseren. Ook is de iCub voorzien van hardware die het mogelijk maakt bepaalde taken te simuleren en ze zo te oefenen zonder ze daadwerkelijk uit te voeren. De gesimuleerde uitkomsten kan de robot weer vergelijken met werkelijk waargenomen uitkomsten nadat een actie is uitgevoerd.

De eerste zes iCubs die het Robotcub Consortium beschikbaar stelt, zullen waarschijnlijk naar een Britse, twee Franse, een Duitse, een Spaanse en een Turkse universiteit gaan. De onderzoeksteams hebben hun voorstellen aan het consortium voorgelegd en zullen hun resultaten, inclusief verbeteringen aan hard- en software, met elkaar delen. De Britten, die hielpen bij het ontwerp van de 'hersenen' van de iCub, willen de robot kennis laten vergaren door hem objecten te laten onderzoeken. Ook zal het team van het Imperial College London de robot laten leren door imitatie.

bron: tweakers.net

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden