Laatste nieuws:

DEVENTER, 8 juli 2008 17:03

Kenniscentrum Mechatronica grossiert in toepasbare kennis

Het in 2001 opgerichte Kenniscentrum Mechatronica bij de Fontys Hogeschool maakt de kennis over intelligente besturingen toegankelijk voor een brede doelgroep. Belangrijke doelstelling is ontwikkeling en actualisering van deze kennis binnen het onderwijs. Daarnaast ondersteunt het kenniscentrum met die kennis ondernemingen die hun processen kennen en er verbeteringen in aan willen brengen. Generieke kennis is vrij toegankelijk. Specifieke kennis die de opdrachtgever inbrengt wordt niet naar buiten gebracht.

'
1/1

Met het plaatsen van drieduizend tot zesduizend componenten per uur per kop zijn pick-and-place robots werkzaam in lijnen voor printplaatproductie. Om die productiesnelheid met een factor twee tot vijf op te kunnen voeren is in 2003 binnen het IOP Precisietechnologie het project ‘Snelle assemblage' gestart. Maar pick-and-place machines hebben een veel breder toepassingsgebied dan dat van het plaatsen van componenten op printplaten. Zij worden bijvoorbeeld ook veelvuldig toegepast bij het inpakken van massaproducten. De toepassingen kunnen verschillen, maar op generiek niveau zijn al die processen in hoge mate identiek. Het kenniscentrum onderzoekt hoe die processen zijn te verbeteren.

Om een algemeen inzicht in de processen te krijgen wordt begonnen met een analyse van het proces van de opdrachtgever. Bij een pick-and-place cyclus wordt de bewerkingscyclus in kaart gebracht door deze op te delen in activiteiten en van iedere activiteit de benodigde tijden te meten. Een dergelijke pick-and-place cyclus kan op veel manieren en op veel punten worden verkort en verbeterd. Te denken valt aan verkorting van de weg van pakken naar plaatsen en terug, versnelling van de bewegingen door aanpassing van de aandrijving en/of vermindering van de bewegende massa, nauwkeuriger plaatsen. Bij deze bewegingen heeft men te maken met mechanische constructies, aandrijftechniek, vision systemen en elektronische besturingssystemen. In al deze systeemgebieden is bij het Kenniscentrum Mechatronica kennis opgebouwd en die kennis wordt voortdurend uitgebouwd. Voor een systematische aanpak van die uitbouw zijn themagebieden benoemd. Deze zijn:

-          low-cost, high performance motion

-          lichtgewicht construeren

-          motion control en revalidatie

-          gecombineerde lucht- en magneetlagering

-          industrialisatie.

www.fontys.nl/mechatronica

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden