Laatste nieuws:

, 10 oktober 2017 07:00

IoT biedt mooie kansen voor het mkb

Machines zijn de ‘things’ die onderdeel zijn van het Internet of Things. Ze communiceren met elkaar, al dan niet via de cloud, met centrale systemen, machinebouwer en gebruiker. Is IoT in de machinebouw vooral het terrein van de grote spelers in de markt? Ik ben ervan overtuigd dat er juist voor het mkb mooie kansen liggen. De vraag die bij veel kleinere machinebouwers en servicebedrijven op de lippen ligt is: “Hoe dan?”, aldus Geurt van Bennekom, productmanager bij Eaton.

Geurt van Bennekom, productmanager Eaton'
Geurt van Bennekom, productmanager Eaton
1/1

Vrijwel alle industriële machines en componenten van vandaag zijn IoT-ready. Ze genereren een indrukwekkende datastroom waar veel informatie uit te halen is voor onderhoud, bedrijfsvoering en productieprocessen. Maar mijn inschatting op basis van vele jaren ervaring is dat momenteel nog geen 10 procent van het mkb echt zinvolle dingen met die data en verbindingen doet. Storingsmeldingen en statusmeldingen, daar houdt het wel zo'n beetje op.

Maar er is zoveel meer uit te halen. Je kunt bijvoorbeeld de stap zetten naar op data gebaseerde predictive maintenance. In plaats van op onderbuikgevoel onderhoud te plegen. Als je storingen met grote mate van zekerheid kunt voorspellen, wordt planning effectiever en voorspelbaarder. Als alle machines en componenten die onder je hoede staan continu updates genereren, geeft dat een schat aan relevante informatie waarmee de bedrijfsvoering slimmer en kostenefficiënter kan worden. Je hebt bovendien niet alleen procesdata en machinegegevens continu op elke plek beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook alle actuele handleidingen.

Waar laat je die enorme hoeveelheid data? Dat is ook een goede vraag. In gesprekken met ondernemers merk ik dat er huiver is om data naar de cloud te brengen. De indruk is dat dat vooral duur is. De praktijk is anders, juist omdat je betaalt voor gebruik en niet voor bezit. Is het veilig in de cloud? Ik schat in dat de cloud beter beveiligd is tegen hacks, ransomware of brand dan je eigen lokale servers. Bovendien is toegang tot data gekoppeld aan ieders rol en rechten.

Er is voor het mkb veel winst te behalen door gebruik te maken van het IoT en de cloud. Ik ga graag in gesprek met iedere ondernemer in machinebouw of onderhouw die daar nog aan twijfelt. De Technodag van Eaton voor IoT op 12 oktober in Ede is misschien een mooie gelegenheid daarvoor!

Geurt van Bennekom, productmanager Eaton

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden