Laatste nieuws:

, 14 september 2017 12:07

Werkzoekende ingenieurs weer aan de slag met het Winwin-project

Negen langdurig werkzoekende ingenieurs beginnen binnenkort aan een innovatiestage in een Vlaams bedrijf. Ze doen dit met behoud van hun uitkering en onder begeleiding van één van de vijf Vlaamse universiteiten.

'
1/1
Dit is de Winwin-formule die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, rector van de KU Leuven Luc Sels en gedelegeerd bestuurder van de VDAB Fons Leroy vandaag voorstellen.
In augustus 2016 waren Vlaamse bedrijven op zoek naar 3942 ingenieurs. Op hetzelfde moment waren 2248 ingenieurs op zoek naar werk. Een derde van deze werkzoekenden was langdurig werkloos (> 1 jaar werkloos), meer dan een derde ouder dan 50 jaar en een relatief groot aantal beschikte over een buitenlands diploma.
Muyters: "We hebben vandaag élk talent nodig om onze Vlaamse economie mee aan de top te houden. Om de ideale match tussen werkzoekenden en vacatures te maken, moeten we daarom samenwerken: bedrijven, onderwijs en de VDAB. Met het Winwin-project zorgen we dat langdurig werkloze ingenieurs opnieuw aansluiting krijgen bij de ontwikkelingen in hun branche."
Winwin is een proefproject dat voorlopig middelen heeft voor vier jaar en na positieve evaluatie kan worden uitgebreid. De bedoeling is telkens tien werkzoekenden per jaar meer te laten deelnemen. Voor de eerste ronde schreven zich 42 mensen in. Ruim 65% had een diploma industriële ingenieurswetenschappen naast 20% burgerlijk ingenieurs en 15% bio-ingenieurs. Circa 40% was ouder dan 55 jaar.

Behoud van uitkering

Winwin geeft werkzoekende ingenieurs de kans om hun kennis en skills een update te geven, met behoud van hun werkloosheidsuitkering. Om weer vertrouwd geraken met de complexiteit van de huidige ingenieursjobs volgen de ingenieurs een bijscholingstraject en lopen ze stage in een bedrijf als Etap of Audi. Fons Leroy van VDAB: "De corebusiness van VDAB is inzetten op de noden van de arbeidsmarkt. De vraag naar Stem-beroepen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) is de laatste jaren in stijgende lijn. Daarom is het noodzakelijk dat we meer investeren in projecten zoals Winwin."

Zelfstandige stages

De bedrijfsstages zijn geen stages in de klassieke betekenis van het woord. De deelnemers zullen zelfstandig ingeschakeld worden met eigen taken en verantwoordelijkheden. Zo doen ze niet alleen zelf meer ervaring op, ze kunnen meteen aan het bedrijf tonen wat ze waard zijn. Patrick Danau, Algemeen Directeur Audi Brussels: "Voor ons is het een meerwaarde om in het kader van een stage medewerkers te leren kennen. We hebben met ons opleidingsprogramma van ‘duaal leren' heel wat positieve ervaring opgedaan om talenten reeds op jonge leeftijd te ontdekken en op de arbeidsmarkt voor te bereiden. Nu hopen we dat we via het Winwin-project ervaren ingenieurs een duwtje in de rug kunnen geven voor hun verdere carrière binnen de industrie."

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden