Laatste nieuws:

DEINZE (BE), 16 september 2017 08:50

Innovatieve technologie voor nieuwe generatie windturbines (video)

Met zijn motorprototype op basis van de Axial Flux-technologie luidt de Belgische start-up Magnax een nieuwe generatie generatoren voor windturbines in. De voornaamste voordelen zijn hogere prestaties, een grotere betrouwbaarheid en een compacter volume.

'
1/1
Axial Flux opent nieuwe perspectieven bouwers van windturbines. De Belgische start-up Magnax heeft een grote bijdrage geleverd tot deze ontwikkeling met een prototype van een lichtere en kleinere generator die een hoger rendement koppelt aan een goede betrouwbaarheid.
De nieuwe technologie biedt een oplossing voor het dilemma waar bouwers van windturbines tot nu toe mee werden geconfronteerd, nl. de keuze tussen een generator met een tandwielkast, die weliswaar licht is maar minder betrouwbaar gezien zijn complexe bouw, en een generator die gebruikmaakt van een ‘direct drive'-systeem, dat dan wel betrouwbaarder is maar heel zwaar en heel groot.
Axial Flux maakt generatoren mogelijk met motoren die én licht én betrouwbaar zijn én een hoog rendement bieden. Ter illustratie: een Axial Flux-generator met een vermogen van 100 kW zou zo'n 850 kg wegen. Bij gelijk vermogen en koppel laat een direct drive-machine maar liefst 4 ton aflezen, met daarbovenop een aslengte die vijf tot acht keer groter is.

Zes jaar

De ontwikkeling van het prototype door Magnax is het resultaat van twee jaren van hard werk, waarbij verschillende technische uitdagingen tot een goed einde werden gebracht. Aan de eigenlijke prototyping ging bovendien zes jaar onderzoek aan de Universiteit Gent vooraf. Magnax zal de technologie nu verder vermarkten en gaat op zoek naar partners voor nieuwe ontwikkelingen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden