MAARSSEN, 13 september 2017 15:22

Complexiteit vereist meer samenwerken bij AgriFoodTech engineering

Veel processen om voedsel en dranken te maken zijn van oudsher gebaseerd op vrij eenvoudige processen. Machinebouwers hebben vaak een historie dat ze door het combineren van twee of meer bewerkings- of procesoplossingen een efficiƫnter of betrouwbaarder proces hebben weten te realiseren. De volgende fase van ontwikkeling bij deze machinebouwers was naast het mechaniseren ook het toevoegen van besturingstechniek. Bij de een ging dit heel gemakkelijk, bij de ander wat lastiger en zag je dat de eerste stappen voor samenwerking met specialisten buitenshuis gezet werden.

Stapsgewijs hebben de machines en processystemen zich vandaag de dag ontwikkeld tot veelal complexe systemen. Je ziet steeds meer een verschuiving van de aandacht voor mechanica naar ICT. Doordat alles verbonden is aan internet, de behoefte en zelf eis voor transparantie toeneemt, begint de aandacht van machinebouwers zich veel meer te richten op Smart Industry-achtige oplossingen. Sensoren, data-verzameling en analyse bieden nieuw perspectief op nieuwe businessmodellen. Daarnaast zie je dat machines en procesinstallaties in een fabriek steeds minder op zich zelf staande eilanden zijn, maar een onderdeel vormen van een totale bedrijfs- en voedselketen.

Naast de bovengenoemde ontwikkelingen zie je tevens gedreven door Smart Industry ontwikkelingen andere belangrijke trends in de voedsel- en drankenindustrie:

1. Robotisering, enerzijds in het kader van verdere automatisering door een tekort aan arbeidskrachten plus kostenverlaging. Anderzijds voorkomt de inzet van robots menselijk contact met de voedselproducten en verlaagt daarmee het risico op voedselveiligheidsincidenten.
2. Minder massaproductie, maar steeds meer producten met een kleiner volume. Hiervoor zijn dus flexibelere en snel om te stellen productiemiddelen nodig.

Minder verspilling, dus hogere yield, en bovendien een voortdurende aandacht voor de maximale inzet van de machines en apparaten. OEE, ofwel Overall Equipment Efficiency wordt hiervoor steeds vaker ingezet als systematiek om dat op de productievloer te meten en sturen. En niet geheel toevallig kunnen de Smart Industry agendapunten hier heel goed bij helpen.

Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat er steeds meer wordt geleund op expertise van externe partijen, zij moeten dus alles weten van voedselveiligheid, hygiëne en bijbehorende richtlijnen, normen en wetgeving om de business van de machinebouwer niet onnodig in gevaar te brengen.

Daarmee wordt het speelveld heel complex, en steeds moeilijker behapbaar voor een machinebouwer alleen. Je ziet dan ook een toenemende trend om met een groep van strategische toeleveranciers en ontwikkel partners samen te werken om zo de snelheid van ontwikkelingen bij te kunnen houden. Mechanische- en besturingssystemen worden steeds meer uitbesteed en tegelijkertijd richten machinebouwers zich op een beperkte set van kerncompetenties.

Het moge duidelijk zijn dat het bijeenkomen van alle trends en technologiewerelden nauwelijks nog door een bedrijf alleen gedaan kunnen worden. Daarom is samenwerken en samen innoveren het devies!

Auteur: Marcel van Haren, Directeur GMV & NAFTC, manager cluster Agri & Food FME, dagvoorzitter Engineering in Food & Beverage 

Foto's:

Complexiteit vereist meer samenwerken bij AgriFoodTech engineering

Marcel van Haren, Directeur GMV & NAFTC, manager cluster Agri & Food FME, dagvoorzitter Engineering in Food & Beverage

© Aandrijvenenbesturen.nl