, 13 september 2017 13:39

Fraunhofer ontwikkelt mini-pompje voor fijnstofapp

Het Fraunhofer Institut heeft een micro diafragma pomp ontwikkeld die snel een ‘grote’ hoeveelheid lucht kan aanzuigen om met een smartphone te meten hoeveel fijnstof deze bevat.

Veel mensen willen kunnen meten wat de kwaliteit van de hun omgevingslucht een bepaald moment is. Smartphones met ingebouwde gassensor kunnen deze informatie in de toekomst verstrekken, mits ze op betrouwbare wijze worden voorzien van omgevingslucht. Daartoe dient de Smart Pump.

Het pompje is slechts 25 mm2 groot en gebruikt het piëzo-elektrische effect om met stroom druk te creëren in de pompkamer. Door wisselspanning beweegt het silicium membraan op en neer, waardoor de lucht door een ventiel wordt gezogen en samengeperst. Bij normale micro diafragma pompen, blijft er veel gas in de pompkamer achter. Omdat dit pompje zo klein mogelijk moest zijn, gebruikt het team het piëzo-effect om het diafragma voor te laden. Hierdoor kan het pompje kleiner blijven én is de druk groter.

Diafragma, ventielen, en de pompkamer zijn alle gemaakt van silicium. Dit kan eindeloos vouwen zonder dat materiaalmoeheid optreedt en bovendien kunnen de pomponderdelen eenvoudig worden geëtst en vervolgens geassembleerd. Silicium is echter wel duur. De oplossing? Het pompje verder verkleinen. Het team is al een behoorlijk eind op weg richting een volgend exemplaar, van 10 mm2.

Andere toepassingen

De onderzoekers zien allerlei andere toepassingen voor zich, zoals het toedienen van medicijnen, het exact smeren van machines, een blaastest, en de mogelijkheid om mensen die een computerspel spelen of een film kijken ook te voorzien van geurprikkels.

Foto's:

Klein pompje voor fijnstofapp

© Aandrijvenenbesturen.nl