Laatste nieuws:

STUTTGART, 9 augustus 2017 09:20

De snelste machines nog sneller maken

Veel ondernemingen werken met een productieapparaat met slechts één type machine. Maar deze identieke machines lopen meestal niet even snel. De ‘Smarte Systemoptimierung' van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) maakt het mogelijk om met een geautomatiseerde machine-benchmark alle machines op het hoogst mogelijke niveau te brengen.

'Smarte Systemoptimierung' kan met hoogfrequente data processen geautomatiseerd beoordelen en het ontstaan van storingen en de gevolgen daarvan in productielijnen ontdekken.'
'Smarte Systemoptimierung' kan met hoogfrequente data processen geautomatiseerd beoordelen en het ontstaan van storingen en de gevolgen daarvan in productielijnen ontdekken.
1/1

In veel werkplaatsen staan tientallen identieke machines steeds dezelfde bewerkingen uit te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunststof spuitgiet- en dieptrekmachines en andere metaal- en kunststofverwerkingsmachines.

Hoewel de machines op dezelfde manier zijn gebouwd, werken sommige langzamer dan andere. Dat is meestal het gevolg van de slijtage van verschillende onderdelen, variërend sensorgedrag of verschillende gereedschapsinstellingen.

Ondernemingen hebben er vaak moeite mee de zwakke plekken te verhelpen. De machines hebben snelle cyclustijden en kennen veel afzonderlijke deelprocessen. Met het blote oog herkent men de oorzaak vaak niet, bijvoorbeeld als de oorzaak in de communicatie met de machinebesturing is gelegen.

Bovendien zou het moeilijk zijn een streefgetal te bepalen, als alleen de totale cyclustijd maar niet de duur van de afzonderlijke technische stappen bekend is.

Tool zoekt tijdverlies bij processtappen

‘Smarte Systemoptimierung' maakt het nu mogelijk om een automatiseerde machine-benchmark uit te voeren en alle componenten van het machinepark op het hoogst mogelijke niveau te brengen. De sleutel wordt gevormd door aangepaste algoritmes, die speciaal voor de analyse van sneldraaiende stuksgoed-productielijnen werden ontwikkeld.

Eerst worden de totale processtappen van de machine gedefinieerd en in afzonderlijke substappen verdeeld. De totale cyclustijd is afhankelijk van de toepassing bijvoorbeeld 50 seconden, maar een technische substap in de benchmark-tool maar enkele milliseconden. Vervolgens wordt met de optimaliserings-tool een continue database gegenereerd en real-time doorgestuurd naar de analysetool.

Voor een snelle datadoorvoer vanuit het inwendige van de machine wordt een krachtige connector gebruikt, die toegang heeft tot de data uit de machinebesturing. Daarnaast tonen intelligente camera's uitwendig naar de relevante proceskenmerken. Met deze continue database herkent de analysetool direct wanneer een machine langzamer loopt dan voorzien. Ook de oorzaak voor de lange procesduur wordt met behulp van de algoritmes automatisch weergegeven.

De gebruiker kan nu veel sneller reageren en de storing verhelpen voordat de machine uitvalt. Bovendien kan hij een geoptimaliseerde gewenste waarde voor de absoluut snelst draaiende machine bepalen, als hij de beste afzonderlijke stappen optelt. Machinebouwers én exploitanten kunnen zo hun snelste machines nog sneller maken.

Kortere cyclustijd bij Freudenberg

De tool is al met succes toegepast bij Freudenberg Sealing Technologies, in een fabriek met een hele rij complexe spuitgietmachine voor afdichtingsbalgen. Hier konden de wetenschappers het gerdag van de schakelaars en assen op de afzonderlijke machines onderzoeken en hun specifieke invloeden op de cyclustijd bepalen. Uit het analysemodel konden ook vervuilingen en ongunstige ventielinstellingen als oorzaken worden afgeleid.

Per saldo konden de onderzoekers per machine de bewerkingscyclus met 6% tot 10% verkorten. Al twee maanden na het einde van het project hadden de partners in het project de geanalyseerde maatregelen uitgevoerd en zelfs op andere, identieke machine toegepast.

Ook voor productielijnen

Behalve voor benchmarking in de machine- en installatiebouw is ‘de Smarte Systemoptimierung' ook geschikt voor het optimaliseren van sneldraaiende volledig automatische productiesystemen. Hier herkent de analysetool automatisch fouten en de voortplanting hiervan door de procesketen heen. Op deze manier zouden storingen zoals materiaalophopingen die tot stilstand van het systeem leiden, op voorhand worden herkend en opgeheven.

Basis hiervoor is de snelle connector die de machinebesturingen geschikt maakt voor big data. Op deze manier kunnen door Fraunhofer-IPA ontwikkelende lerende systemen op de stroom data worden losgelaten. Ze kunnen geautomatiseerde misstanden herkennen en ernstige gevolgfouten of lange stilstandtijden door storingzoeken voorkomen.

Bij een grote toeleverancier voor de automobielindustrie hebben de wetenschappers van IPA de overall equipment efficiency (OEE) op korte termijn met 5% verbeterd, op middellange termijn met 8%.

bron: Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden