Laatste nieuws:

KARLSRUHE, 18 juli 2017 09:40

Adapter verbetert begrip tussen machines

In Industrie 4.0 moeten machines informatie uitwisselen, maar vaak spreken ze niet dezelfde taal. Onderzoekers aan het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) hebben de communicatieproblemen overwonnen. De plug-and-play adapter overwint taalbarrières tussen machines en maakt het ombouwen van installaties gemakkelijk.

Kleine stekker, groot effect: de plug-and-play adapter overwint taalbarrières tussen machins en maakt het ombouwen van installaties gemakkelijker.'
Kleine stekker, groot effect: de plug-and-play adapter overwint taalbarrières tussen machins en maakt het ombouwen van installaties gemakkelijker.
1/1

Insteken en aan de slag gaan, dat is het principe van plug-and-play. De gebruiker sluit apparaten zoals een printer of USB-stick aan op decomputer en kan ze dan direct gebruiken, zonder extra software te installeren.

Ook de industrie kan nu van deze techniek profiteren; ingenieurs van het KIT hebben een adapter ontwikkeld die dat veel eenvoudiger maakt om onderdelen van een productiesysteem met elkaar te verbinden en op elkaar af te stemmen. Productielijnen kunnen aldus veel sneller, flexibeler en veiliger worden omgebouwd en uitgebreid.

Communicatieproblemen

Doel van de onderzoekers was de inspanningen voor de inbedrijfname van componenten en complete installaties in de productie te verlagen. Het probleem is, dat machines en onderdelen die elkaar in een intelligente en in netwerken verbonden productie in de zin van Industrie 4.0 moeten informeren over de actuele stand van de productie, vaak niet dezelfde taal spreken. Ook is de benodigde informatie vaak helemaal niet in digitale vorm beschikbaar.

Verder moeten de installaties indien mogelijk te verplaatsen zijn om snel en economisch te kunnen reageren op individuele klantenwensen. In het project 'Secure Plug and Work' hebben de wetenschappers een adapter ontwikkeld die de communicatieproblemen tussen componenten en werktuigmachines overbrugd.

Kleine PC als interface

De adapter stuurt zowel meetwaarden en data als de betekenis daarvan door. Bij de uitwisseling en opslag van data hebben de onderzoekers gangbare standaards gebruikt om die voor de productie belangrijke informatie veilig op te slaan en weer te geven.

Een kleine PC dient als interface om sensoren en aandrijfelementen, die hun signalen in mechanische beweging omzetten, aan te sluiten. De computer combineert de sensorsignalen met een beschrijving daarvan om actuele informatie over de componenten beschikbaar te stellen op het netwerk. Dankzij deze beschrijving kan de machinebesturing individueel worden aangepast aan de feitelijk aangebrachte componenten.

Ingebouwde beveiliging

De adapter is bovendien voorzien van een beveiligingsstekker die de authenticiteit van de componenten bevestigd. Productiebedrijven kunnen nu verschillende componenten via een universele interface eenvoudig aan een werktuigmachine aansluiten om deze aan te passen of uit te breiden zonder dat onbevoegden de productie kunnen beïnvloeden.

In het project 'Secure Plug and Work' heeft het KIT samengewerkt met de Fraunhofer-Instituten IOSB en ISI en de industriële partners MAG, Steinmeyer, Kessler, Romai, Schunk, MOC, CCN en Wibu. De onderzoekers konden de adapter hierdoor in verschillende toepassingen en onder reële bedrijfscondities testen.

bron: Karlsruher Institut für Technologie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden