Laatste nieuws:

DARMSTADT, 11 juli 2017 09:24

Betere prestaties voor permanente magneten

Een onderzoeksteam van de TU Darmstadt heeft op atomair niveau onderzocht welk effect veranderingen in het ijzergehalte hebben op de microstructuur van samarium-kobalt magneten. De resultaten zouden op lange termijn kunnen leiden tot de ontwikkeling van permanente magneten met hogere vermogens.

De onderzoekers Leopoldo Molina-Luna (l.) en Michael Dürrschnabel aan het werk bij de aberratie-gecorrigeerde scanning transmissie elektronenmicroscoop. (foto: Felipe Fernandes / TU Darmstadt)'
De onderzoekers Leopoldo Molina-Luna (l.) en Michael Dürrschnabel aan het werk bij de aberratie-gecorrigeerde scanning transmissie elektronenmicroscoop. (foto: Felipe Fernandes / TU Darmstadt)
1/1

Hoewel samarium-kobalt magneten (Sm2Co17-magneten, een soort zeldzame aarde permenante magneten) reeds in de vroege jaren zestig werden ontdekt, werd het domeinwand pinning-mechanisme lang niet begrepen.

De onderzoekers uit Darmstadt konden aantonen, dat het ijzergehalte de vorming van een diamantvormige celstructuur stuurt. Deze bepaalt de dichtheid en sterkte van de pincentra (materiaalfouten) en daarmee de coërcitieve veldsterkte (de veldsterkte die nodig is om een magneet weer volledig te demagnetiseren).

Door gebruik van een voor abberatie gecorrigeerde scanning transmissie elektronenmicroscoop met atomaire resolutie konden de onderzoekers de atoomstructuur van de afzonderlijke fasen vastleggen en ook een directe correlatie met de macroscopische magnetische eigenschappen leggen. Met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen kan deze kennis worden gebruikt voor de productie van samarium-kobalt permanente magneten met verbeterd magnetisch vermogen.

Verbeterde prestaties

Door pinnen gedomineerde permanente magneten, die bij temperaturen boven 100°C kunnen functioneren, verhogen de prestaties van op magneten gebaseerde toepassingen. Hiertoe behoren magnetronbuizen, gyroscope, versnellingsmeteres, reactie- en impulswielen (voor bijvoorbeeld de besturing en stabilisering van satellieten), magneetlagers, sensoren en actuatoren.

Sm2(Co, Fe, Cu, Zr)17 is in de industrie een belangrijk materiaalsysteem dat zowel een hoge Curie-temperatuur als een hoge magnetokristallijne anisotropie heeft. In tegenstelling tot nucleatiegestuurde permanente magneten op basis van NdFeB behoudt het Sm2Co17 type bij hoge temperaturen zijn goede magnetische eigenschappen.

Om hoge magnetische vermogens te krijgen, is het enerzijds nodig de syntheseparameters bij de productie nauwkeurig te beheersen, anderzijds om de atomaire structuur en het gedrag van de deelnemende fasen goed te begrijpen. Een hoge verzadigingsmagnetisering, die wordt bereikt door een hoger ijzergehalte, is van wezenlijk belang van het realiseren van grotere energieproducten in deze zeldzame aarde permanentmagneten. Het onderzoeksteam uit Darmstadt ontwikkelde Sm2Co17 modelmagneten met een verhoogd ijzergehalte. Een chemische modificatie door toevoeging van ijzer, koper en zirconium genereerde een bijzondere nanostructuur.

bron: TU Darmstadt

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden