Laatste nieuws:

DELFT, 4 juli 2017 08:21

Meer brandveiligheid met CPR-gecertificeerde kabels

Sinds 1 juli 2017 mogen voor permanente installaties in bouwwerken alleen nog kabels die zijn gecertificeerde volgens CPR (Construction Products Regulation) in de handel worden gebracht. Daarom introduceerde Draka dit jaar veel nieuwe producten voor zowel stroom- als signaal- en datacommunicatie. Tevens stelt het bedrijf diverse tools beschikbaar waarmee installateurs voor elk brandrisico de juiste brandveilige kabel vinden.

Draka levert een compleet assortiment CPT-gecertificeerde kabels voor zowel stroom- als signaal- en datacommunicatie.'
Draka levert een compleet assortiment CPT-gecertificeerde kabels voor zowel stroom- als signaal- en datacommunicatie.
1/1

De invoering van CPR voor kabels betekent een verzwaring van de brandveiligheidseisen voor veel toepassingen. De richtlijn zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie in de markt met betrekking tot de oorsprong van het product en de prestatie bij brand.

CPR onderscheidt diverse Euroklassen voor de prestaties van kabels met betrekking tot brandvoortplanting en vrijgekomen hitte. In Nederland gelden overeenkomstig NEN 8012 de volgende vier brandklassen (in afnemende prestatie): B2ca, Cca, Dca en Eca.

Daarnaast worden drie aanvullende klassen onderscheiden voor prestaties met betrekking tot rookontwikkeling (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a).

Gecombineerd levert dit een classificatie op van kabels voor bouwwerken met een laag brandrisico (brandklasse Eca), een middelgroot brandrisico (brandklasse Dca-s3,d2,a3), een groot brandrisico (brandklasse Cca-s1,d1,a1) of een zeer groot brandrisico (B2ca-s1,d1,a1).

Aantonen en controleren

Kabels die onder CPR vallen, moeten worden getest aan de hand van nieuwe testmethoden en daarna door onafhankelijke testlaboratoria (aangemelde instanties) worden gecertificeerd volgens de nieuwe CPR-prestatienormering.

Verder moet de verpakking of haspel het officiële CPR-label met CE-markering dragen. Ook dient de fabrikant een officiële Declaration of Performance (DoP) beschikbaar te stellen. Zonder deze vereisten mogen fabrikanten na 1 juli geen kabels voor permanente installaties van bouwwerken verkopen.

Markttoezichtorganen en fabrikanten zullen steekproefsgewijs producten controleren en testen conform de Europese CPR-regelgeving. Installateurs zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze (brandklasse en kabel) en moeten aantonen dat zij kabels met de juiste brandclassificatie hebben geïnstalleerd. Gebouweigenaren/gebruikers zijn verantwoordelijk voor het bepalen van het brandrisico conform het Bouwbesluit en NEN 8012.

Praktische wegwijzer

Draka heeft een speciale website ingericht om de nieuwe regelgeving op informatieve en interactieve wijze toegankelijk te maken voor met name installateurs, groothandels en adviseurs. Hier vindt u onder andere achtergrondinformatie, FAQ's met antwoorden, video's en een tool om de juiste brandklasse te bepalen (volledig gebaseerd op NEN 8012).

bron: Draka Kabel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden