Laatste nieuws:

WILDAU (D), 26 juni 2017 11:27

Macro-magnetron voor lucht- en ruimtevaart

Grote magnetroninstallaties voor de productie van onderdelen uit met koolstofvezel versterkte kunststof behoren tot de kern van het Technikum van het Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung (IAP) in Wildau, zuidoostelijk van Berlijn. Met name een doorlopende magnetron biedt perspectieven.

Grote magnetron in het Technikum voor materialen voor licht construeren van het Fraunhofer Instut für Angewandte Polymerforschung in Wildau.'
Grote magnetron in het Technikum voor materialen voor licht construeren van het Fraunhofer Instut für Angewandte Polymerforschung in Wildau.
1/1

Met koolstofvezel versterkte kunststoffen (CFK) worden door hun lage massa steeds belangrijker voor de lucht- en ruimtevaart. In de Airbus A350 vervangen ze al een voor een belangrijk deel het klassieke materiaal voor vliegtuigen, aluminium.

Tot nu toe is dit metaal nog duidelijk goedkoper en zijn de productiemethoden voor onderdelen bekend. Om CFk in de toekomst nog vaker als materiaal voor licht construeren te kunnen gebruiken, moet de productie van de onderdelen nog efficiënter en goedkoper worden.

Doorlopende magnetron

Fraunhofer-IAP richt zich op de uithardingsmethode. Tot nu toe werden de materialen voor licht construeren in ovens uitgehard, te vergelijken met het bakken thuis. De onderdelen worden net als een koek van buiten naar binnen gebakken respectievelijk uitgehard. Daarbij kunnen echter allerlei scheuren in het materiaal ontstaan, die het onderdeel onbruikbaar maken.

In het onderzoekscentrum PYCO wordt de materiaal besparende magnetrontechnologie gebruikt. Microgolven verhitten alleen het onderdeel en niet de omgeving, en dat bespaart energiekosten. Bovendien gebeurt het opwarmen niet alleen aan het oppervlak, maar door het gehele volume van het onderdeel heen.

De onderzoekers gebruiken een magnetronoven waarin onderdelen tot een meter breede en hoogte passen en een doorlopende magnetron voor bandvormige materialen.

Twee frequenties

Voor bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld drogingsprocessen, is de magnetrontechnologie al in de industrie doorgedrongen. Maar meestal gaat het dan om op maat gemaakte installaties, die zijn afgestemd op één afzonderlijk proces. De wetenschappers ontwikkelen materialen en uithardingsprocessen die zijn afgestemd op de respectievelijke toepassing.

Terwijl conventionele magnetrons slechts bij één frequentie werken, beschikt de doorlopende magnetron in Wilau over twee frequenties. Deze kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden gebruikt en maken daardoor variatie in de indringdiepte mogelijk.

Een ander voordeel van de doorlopende magnetron is, dat deze achter een modulair opgebouwde horizontale impregneerinstallatie kan worden geplaatst. Deze variatiemogelijkheid is interessant voor industriële partners die aan het instituut tests laten uitvoeren. Behalve diverse innovatieve ondernemingen in de lucht- en ruimtevaartsector bevindt zich ook de Technische Hochschule Wildau zich in de directe omgeving.

bron: Fraunhofer-Institut für Angewandte Polymerforschung

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden