Laatste nieuws:

LANDSHUT (D), 23 mei 2017 12:49

Smart displays uit de printer

Een shirt dat communiceert met de omgeving: elektroluminescentie-displays (ELD's) kunnen dat binnenkort mogelijk maken. De folies kunnen worden geïntegreerd in kleding. Een student aan de Hochschule Landshut heeft zulke displays ontwikkeld.

De displays worden laag voor laag op een dragerfolie gedrukt. Tussen de verschillende stappen moeten ze drogen.'
De displays worden laag voor laag op een dragerfolie gedrukt. Tussen de verschillende stappen moeten ze drogen.
1/1

Smart fitness horloges die de hartslag meten en stappen tellen zijn niets nieuws meer. De minicomputer die men aan de pols of in de zak draagt, worden nu geïntegreerd in kleding. De vereiste elektronica wordt eenvoudig op een flexibel dragermateriaal gedrukt, bijvoorbeeld op een folie.

Tot nu toe worden ELD's voornamelijk gebruikt als display in zware industriële omgevingen, bijvoorbeeld bij hoge luchtvochtigheid of mechanische belastingen. Niet zo verrassend dus dat ze ook duur zijn.

De resolutie kan niet worden vergeleken met die op smartphones of tablets. Toch verwachten de ontwikkelaars dat de ELD's toepassing vinden in smart kleding omdat ze buigzaam, robuust en gemakkelijk te produceren zijn. Het ging er in het onderzoek om hoe men ELD's met de huidige stand der techniek nuttig, veilig en trendy in kleding kan integreren.

Buigzaam, robuust en goedkoop

Hiervoor is eerst een ongeveer 5 cm lang display ontworpen en opgebouwd, dat later caps en T-shirts moet sieren. Het bestaat uit vijf lagen die vervolgens in het laboratorium op de dragerfolie wordt gedrukt. Het werkt net als een zeefdruk: voor elke laag wordt een zeefsjabloon gemaakt. Daarop wordt pasta gegoten en vervolgens wordt het teveel er af geschraapt.

Het hart van het display bestaat uit twee elektrodenlagen. Legt men daar een wisselstroom aan, dan ontstaat een elektrisch veld. Dat zorgt er voor dat de tussenliggende fosforlaten, die uit verbonden pixels bestaan, oplichten en als blauwe vorm of letters op het display verschijnen. Om kortsluiting te voorkomen, zijn twee lagen uit isolerend materiaal aangebracht. Op sommige displays is nog een blauw kleurfilter aangebracht om het contrast van het blauw luminescerende stof te verhogen.

Spanning laat display oplichten

Om het display te laten oplichten, is een eigen schakeling bedacht waarmee is te programmeren welke pixels moeten oplichten. Dat is ook het bijzondere aan het ontwikkelingswerk: tot nu toe was er geen compacte schakeling voor op pixels gebaseerde ELD's om verschillende weergaven te tonen.
Bovendien moet rekening worden gehouden met veiligheidseisen.

Hoe hoger de aangelegde spanning, des te feller licht het ELD op. Als de spanning te hoog wordt, kan het display dat niet aan of is het gevaarlijk het display op het lichaam te dragen. Is de spanning te laag, dan licht het display niet meer op. Met behulp van displays en afzonderlijke componenten is de schakeling zodanig opgebouwd, dan men het display veilig kan aanraken.

De technologie moet nog verder worden ontwikkeld en aan andere besturingselektronica gekoppeld. Wanneer bijvoorbeeld het suikerniveau van een diabetespatiënt te laag wordt en de patiënt bewusteloos raakt, kan via een zendertje het in het shirt geïntegreerde display worden geactiveerd. Omstanders kunnen dan de hulpdiensten inschakelen.

bron: Hochschule Landshut

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden