Laatste nieuws:

KASSEL, 17 mei 2017 11:39

Nieuwe omvormermodule halveert volume en gewicht

De groeiende massamarkt in de energievoorziening en de aandrijftechniek heeft behoefte aan goedkope maar robuuste vermogenselektronica-omvormers. Op PCIM toonden wetenschappers van het Fraunhofer-Institut en partners een nieuwe omvormermodule met 100 kVA vermogen.

De nieuwe ontwikkeling wird gepresenteerd op de onlangs gehouden vermogenselektronicabeurs PCIM in Neurenberg.'
De nieuwe ontwikkeling wird gepresenteerd op de onlangs gehouden vermogenselektronicabeurs PCIM in Neurenberg.
1/1

De module kenmerkt zich door een standaard B6-schakeling, nieuwe siliciumcarbide (SiC) halfbrugmodules, een schakelfrequentie van 4 kHz en rendementen van meer dan 98%. Daarbij is de nieuwe module de helft kleiner en lichter dan vergelijkbare modules.

Vermogens-elektronica componenten en systemen spelen een steeds belangrijker rol bij het opwekken, verdelen en gebruiken van elektrische energie. Ze maken over een groot vermogensbereik het omzetten en schakelen van elektrische spanningen mogelijk.

LES2 en IFASS

Rendementsverbeteringen van bestaande modules en het onderzoek aan nieuwe materialen en technieken voor de ontwikkeling van nieuwe systemen kunnen tot nu toe niet benutte besparingspotentiëlen en nieuwe toepassingen ontsluiten.

Dit werd dan ook het doel van het onderzoeksinitiatief "Vermogenselektronica voor verbetering van het energetisch rendement, deel 2: Elektronica voor de energie van de toekomst (LES2), dat het Bundesministerium für Bildung und Forschung in 2012 startte.

Het onderzoeksproject IFASS in het kader van LES2 staat voor 'zeer compacte energetische efficiënte stroomomvormers voor decentrale elektrische verzorging'. Aan het project nemen het Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik (IWES), Infineon Technologies (onderzoek naar halfgeleiders op SiC-basis), Sumida Components & Modules (onderzoek naar magnetische componenten) Siemens Industrie (onderzoek naar nieuwe soorten potentiaalscheiende omvormerse) en AEG Power Solutions (onderzoek naar nieuwe oplossingen voor ononderbroken stroomvoorzieningssystemen) deel.

Technische kenmerken

De deskundigen op het gebied van vermogenselektronica aan het Fraunhofer-IWES hebben voor de ontwikkeling van de omvormer de compacte opbouw en het robuuste bedrijf centraal gesteld.

Met laaginductieve opbouw- en verbindingstechnologieën zijn nu tot tienvoudige schakelfrequenties tegenover de huidige 5-20 kHz met standaard B6-brugschakeling mogelijk. Daarmee zijn vermogensdichtheden tot 1,5 kW/kg bij netomvormers realistisch.

Infineon Technologies heeft nieuwe halfgeleidermodules met siliciumcarbide transistoren ontwikkeld (SiC-MOSFETs), waarmee voor het eerst 100 kW omvormermodules met slechts drie halfbrugmodules en een schakelfrequentie van 100 kHz kunnen worden gebouwd.

Sumida Components & Modules heeft zich vooral bezig gehouden met het smoren voor de omvormers en bij de transformator voor de galvanische scheiding. De nieuwe ontwikkelde passieve componenten profiteren hier van de nieuwe SiC-technologie. Door de sterke verhoging van de systeemschakelfrequentie konden de voor het gewicht en de grootte bepalende componenten met meer dan de helft in volume worden geperkt.

bron: Fraunhofer Institut für Windenergie und Energiesystemtechnik

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden