Laatste nieuws:

DELFT, 26 april 2017 11:51

Tovertafel brengt mensen met dementie in beweging (video)

Hester Anderiesen-Le Riche promoveerde 24 april aan de TU Delft op de ‘Tovertafel'. Dit is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het product toont aan hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk.

De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties die bewoners uitnodigen met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar de animaties op hun beurt weer op reageren. '
De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties die bewoners uitnodigen met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar de animaties op hun beurt weer op reageren.
Rechts
1/2

In zorginstellingen lijdt 90% van de bewoners met dementie aan apathie. Doelstelling van het promotieonderzoek was de passiviteit van ouderen met dementie te verminderen door een product te ontwikkelen dat hen stimuleert tot fysieke activiteit en sociale interactie. Het moest een speels product of een spel worden, dat ook zou bijdragen aan het plezier van de ouderen.

Participatie

De Tovertafel toont verschillende interactieve spellen die op de eettafel worden geprojecteerd. Het prototype van deze serious game is gebruikt om testen te doen met bewoners en zorgpersoneel van zorginstellingen. In tegenstelling tot wat de promovenda voor mogelijk hield, speelden de bewoners zelf een interessante participerende rol in de verdere ontwikkeling van het product.

De Tovertafel bestaat uit verschillende interactieve lichtanimaties. De spellen nodigen de bewoners uit om met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar op hun beurt de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht', door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien of door herfstbladeren van tafel te vegen.

Essentieel voor de interacties tussen de mensen met dementie en de lichtprojecties is dat de spellen intuïtief en accuraat zijn. Anders verliezen ze snel hun aandacht. Alle spellen zijn gebaseerd op herkenbare projecties om de interacties vertrouwd te maken en mogelijkheden te bieden dat de bewoners kunnen reminisceren over ervaringen en persoonlijke verhalen uit hun verleden.

Resultaten

Door fysieke activiteit en sociale interactie te stimuleren blijkt de Tovertafel apathie voor mensen in de midden- tot late fase van dementie te kunnen reduceren. Daarnaast tonen de resultaten dat er verbeteringen waren in plezier, boosheid, angst en verdriet. Met minimale financiële investeringen is een maximaal effect mogelijk door middel van creatief ontwerp in de ouderenzorg.

Hester Anderiesen-Le Riche leidt inmiddels het succesvolle bedrijf Active Cues dat de Tovertafel en andere ideeën naar de praktijk brengt. Het bedrijf heeft inmiddels ook Tovertafels ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking (de Tovertafel UP) en kinderen met autisme (de Tovertafel Unique). Ook bij de ontwikkeling hiervan maakte het bedrijf gebruik van ontwerprichtlijnen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek uit het promotieonderzoek aan de TU Delft.

Het promotieonderzoek van Hester Anderiesen-Le Riche maakte deel uit van een groter onderzoeksprogramma in de Topsector van de creatieve industrie; ‘Crisp'. Hierin werken ontwerpbureaus en wetenschappelijke instellingen samen om kennis te ontwikkelen over het ontwerpen voor complexe product-dienst combinaties.

 

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (34)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden