ALDINGEN (D), 21 april 2017 13:31

Encoders zorgen voor betrouwbare aardappelopslag

Wereldwijd wordt jaarlijks meer dan 341 miljoen ton aardappelen geoogst. Dat is een heleboel en vraagt dan ook om mechanisatie. Meer dan tachtig jaar geleden ontwikkelde Grimme de eerste aardappelrooimachine. Behalve efficiƫnt oogsten is efficiƫnte opslagtechnologie belangrijk om ervoor te zorgen dat de aardappelen hun topkwaliteit behouden om aan de vraag te kunnen voldoen. De opslag van verse aardappelen is de link tussen geautomatiseerd oogsten en tijdige verwerking of levering aan de markt.

Voor aardappelopslag levert Grimme onder meer de SL80 hallenvuller. Door gebruik te maken van speciaal aangepaste sensoren detecteert de machine het actuele vulniveau.

Op basis van deze gegevens en de positioneergegevens regelt een Hengstler AC58 absolute encoder via een intelligent systeem de bewegingen en de hoek van het transportmechanisme. Het doel is het vullen van de opslagplaats op een zorgvuldige, gelijkmatige en gedefinieerde wijze.

Betrouwbaarheid

De klantspecifieke oplossing werpt zijn vruchten af. Tot dusver zijn er geen meldingen van problemen of storingen. Gebruikers kunnen op hun machines vertrouwen, terwijl Grimme rekent op Hengstler voor het bepalen van de positioneergegevens.

e toekomstverwachtingen zijn positief. De vraag naar verse aardappelen blijft naar verwachting vlak in geïndustrialiseerde landen, terwijl de markt voor verwerkte aardappelen groeit door de toenemende vraag naar kant-en-klaar maaltijden. In ontwikkelingslanden groeit de consumptie van verse aardappelen, omdat daar het voedingspatroon steeds gevarieerder wordt.

bron: Hengstler

Foto's:

Encoders zorgen voor betrouwbare aardappelopslag

De SL80 hallenvuller wordt in de landbouw toegepast voor het vullen van opslagplaatsen met aardappels.

Encoders zorgen voor betrouwbare aardappelopslag

Een Hengstler AC58 absolute encoder regelt via een intelligent systeem de bewegingen en de hoek van het transportmechanisme

© Aandrijvenenbesturen.nl