Laatste nieuws:

'S-HERTOGENBOSCH, 13 april 2017 12:17

Engineering met een virtuele tweeling

High-definition Virtual Reality is dankzij computergames een zich snel ontwikkelende technologie. Lenze benut deze techniek echter als uiterst effectieve engineerings- en trainingstool. Voor machinebouwers herbergt virtual reality een grote potentie voor het beheersbaar maken van alsmaar complexer wordende automatiseringsverbanden. Programmeurs en constructeurs kunnen hun applicaties live ervaren dankzij een ‘digitale tweeling'.

Lenze gebruikt virtual reality als tool in engineering en training.'
Lenze gebruikt virtual reality als tool in engineering en training.
1/1

Om je uit het blote hoofd een voorstelling te maken van de geometrie en afmetingen van verschillende combinaties van motoren en reductoren in een machine, moet je een geoefend constructeur zijn. Maar wanneer geavanceerde softwareapplicaties en rijk uitgeruste robots aan de mix worden toegevoegd, ontstijgt de complexiteit het menselijk begrip.

Simulatieprocessen en 3D-modellen op beeldschermen bieden dan de broodnodige diepere inzichten in complexe verbanden. Maar er ontbreekt één heel belangrijk ingrediënt: ervaring uit eerste hand. Virtual reality voorziet in deze behoefte.

Virtual reality tijdens projectfase

Lenze wil het technici zo gemakkelijk mogelijk maken, voor material handling met een robot bijvoorbeeld. Hij kan dan aan de slag met de Lenze FAST-softwaretoolbox, die kant-en-klare softwaremodules en standaard functies voor tal van applicaties bevat, waaronder voor pick & place. Met deze modules maakt hij gebruik van meerassige robotkinematica zonder kennis van robotprogrammeertalen.

Maar welke uitwerking heeft een latere aanpassing van parameters of code op de applicatie in de echte wereld? Hoe verandert de beweging van de robotarm bijvoorbeeld als de onderlinge snelheden van motoren gaan verschillen? Inzicht in de gevolgen is essentieel voor de in Industrie 4.0-productie veelbesproken collaboratieve systemen, waarin mens en machine zij aan zij samenwerken

Digitale tweeling

Het toepassen van virtual reality tijdens de projectfase biedt uitkomst. De impact van wijzigingen op de werkelijkheid kan op voorhand worden ervaren met een door het Lenze-systeem gegenereerde ‘digitale tweeling'. Programma's en parameters kunnen zonder enig risico worden aangepast, getest en geoptimaliseerd.

Door het bestuderen van de digitale tweeling in virtual reality worden machines niet alleen betrouwbaarder, maar ook veiliger. Storingen kunnen worden onderzocht en veiligheidsfuncties getest. Zowel ontwerpers als softwareontwikkelaars kunnen met virtual reality bijna levensechte antwoorden op dit soort vragen ervaren.

bron: Lenze

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (34)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden