Laatste nieuws:

'S-HERTOGENBOSCH, 13 april 2017 12:17

Engineering met een virtuele tweeling

High-definition Virtual Reality is dankzij computergames een zich snel ontwikkelende technologie. Lenze benut deze techniek echter als uiterst effectieve engineerings- en trainingstool. Voor machinebouwers herbergt virtual reality een grote potentie voor het beheersbaar maken van alsmaar complexer wordende automatiseringsverbanden. Programmeurs en constructeurs kunnen hun applicaties live ervaren dankzij een ‘digitale tweeling'.

Lenze gebruikt virtual reality als tool in engineering en training.'
Lenze gebruikt virtual reality als tool in engineering en training.
1/1

Om je uit het blote hoofd een voorstelling te maken van de geometrie en afmetingen van verschillende combinaties van motoren en reductoren in een machine, moet je een geoefend constructeur zijn. Maar wanneer geavanceerde softwareapplicaties en rijk uitgeruste robots aan de mix worden toegevoegd, ontstijgt de complexiteit het menselijk begrip.

Simulatieprocessen en 3D-modellen op beeldschermen bieden dan de broodnodige diepere inzichten in complexe verbanden. Maar er ontbreekt één heel belangrijk ingrediënt: ervaring uit eerste hand. Virtual reality voorziet in deze behoefte.

Virtual reality tijdens projectfase

Lenze wil het technici zo gemakkelijk mogelijk maken, voor material handling met een robot bijvoorbeeld. Hij kan dan aan de slag met de Lenze FAST-softwaretoolbox, die kant-en-klare softwaremodules en standaard functies voor tal van applicaties bevat, waaronder voor pick & place. Met deze modules maakt hij gebruik van meerassige robotkinematica zonder kennis van robotprogrammeertalen.

Maar welke uitwerking heeft een latere aanpassing van parameters of code op de applicatie in de echte wereld? Hoe verandert de beweging van de robotarm bijvoorbeeld als de onderlinge snelheden van motoren gaan verschillen? Inzicht in de gevolgen is essentieel voor de in Industrie 4.0-productie veelbesproken collaboratieve systemen, waarin mens en machine zij aan zij samenwerken

Digitale tweeling

Het toepassen van virtual reality tijdens de projectfase biedt uitkomst. De impact van wijzigingen op de werkelijkheid kan op voorhand worden ervaren met een door het Lenze-systeem gegenereerde ‘digitale tweeling'. Programma's en parameters kunnen zonder enig risico worden aangepast, getest en geoptimaliseerd.

Door het bestuderen van de digitale tweeling in virtual reality worden machines niet alleen betrouwbaarder, maar ook veiliger. Storingen kunnen worden onderzocht en veiligheidsfuncties getest. Zowel ontwerpers als softwareontwikkelaars kunnen met virtual reality bijna levensechte antwoorden op dit soort vragen ervaren.

bron: Lenze

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden